Talibanii îi amenință pe cetățenii din Afganistan care au lucrat ca translatori pentru trupele NATO: „O să vă omorâm pe toți, băieți”

Talibanii îi amenință pe cetățenii din Afganistan care au lucrat ca translatori pentru trupele NATO: „O să vă omorâm pe toți, băieți”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 19/05/2021, 09:30

Afganii care au lucrat până în prezent ca translatori pentru trupele americane sau NATO din această țară se tem că ar putea deveni ținta talibanilor după retragerea trupelor străine din Afganistan.

Aceasta în contextul în care, în ultimii 20 de ani, aproximativ 300.000 de civili afgani au lucrat pentru forțele americane sau NATO.

Printre ei se numără și câteva mii de translatori, care se tem acum pentru viața lor și fac tot posibilul pentru a obține o viză care să le permită să emigreze în Statele Unite, informează Digi24, care citează The Washington Post.

Soarta interpreților care au lucrat pentru forțele străine este incertă acum, iar sursa citată notează că ei au toate motivele să fie îngrijorați că ar putea deveni victimele talibanilor, în contextul în care aceștia din urmă deja au lansat o ofensivă de amploare la începutul acestei luni.

De altfel, multe dintre progresele înregistrate în ultimii ani în Afganistan în privința drepturilor omului vor fi anulate în cazul în care talibanii revin la putere, avertiza recent un raport al serviciilor americane de informații.

Translatorii din Afganistan vor vize SUA

Translatorii, ca și alți civili afgani care au colaborat cu forțele NATO, pot obține o viză specială ca parte a unui program special creat în 2009 de autoritățile americane.

Cu toate acestea, procesul de obținere a unui astfel de document este lung și complicat.

„Nu ne simţim în siguranţă”, a declarat un astfel de transaltor afgan, tată a şase copii, care a lucrat atât pentru militarii SUA cât pentru cei ai Alianţei Nord-Atlantice.

„Talibanii strigă acum după noi şi ne spun: Fraţii voştri (americani, n. red.) vor pleca în curând, iar apoi o să vă omorâm pe toţi, băieţi”, spune acesta.

Din 2016 și până în prezent, aproximativ 300 de translatori afgani și-au pierdut viața în urma atacurilor talibanilor.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a declarat recent că Statele Unite își propun să le ofere ajutor translatorilor și celorlalți civili afgani care au lucrat alături de forțele aliate.

La finalul anului trecut, Congresul a suplimentat cu 4.000 numărul de vize incluse în program.

Astfel, numărul total al afganilor și rudelor acestora care pot emigra în SUA a ajuns la 26.500. Jumătate dintre aceste vize au fost deja acordate, iar alte aproximativ 18.000 sunt în procesare. În principiu, procesul de acordare a vizelor SUA durează peste 3 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase