Țânțarul tigru, tot mai RĂSPÂNDIT în Europa. Autoritățile dintr-o capitală europeană iau măsuri de teama bolilor transmise de această insectă

Publicat: 01 09. 2023, 11:47

Țânțarul tigru a devenit un adevărat coșmar pentru europeni în ultimii ani, mai ales din cauza faptului că poate transmite o serie de boli periculoase.

Deși în trecut această insectă nici nu era întâlnită în Europa, în ultimele două decenii, acesta a devenit tot mai răspândit, iar specialiștii spun că încălzirea climatică reprezintă principalul motiv pentru care temuta insectă este tot mai răspândită pe continent.

În acest context, autoritățile din Paris au fost nevoite zilele acestea să ia pentru prima dată măsuri de dezinsecție care să vizeze în principal țânțarul tigru, notează The Guardian.

În sud-estul capitalei franceze, străzile au fost închise, iar autoritățile le-au cerut localnicilor să rămână în case în primele ore ale zilei de joi, în timp ce angajații companiei de dezinsecție pulverizau insecticid în copaci, spații verzi și alte zone în care aceste insecte se reproduc.

Astfel de scene sunt o uzuale în orașele din zonele tropicale și devin din ce în ce mai frecvente și în Europa, deoarece țânțarul tigru, care poate transmite virusurile dengue, chikungunya și Zika, se răspândește tot mai mult.

„A fost o premieră la Paris, dar nu este prima în Franța. Sudul Franței este afectat de țânțari tigru de câțiva ani”, a declarat pentru BFM viceprimarul Parisului, Anne Souyris.

Autoritatea regională de sănătate publică, ARS Ile-de-France, a declarat că zona vizată de operațiune este una de 150 de metri în jurul casei unei persoane care a contractat febra dengue în timpul unei călătorii în străinătate.

„Aceste operațiuni sunt efectuate pentru a reduce riscul de transmitere a febrei dengue după detectarea unui caz”, se arată într-un comunicat al instituției.

Țânțarul tigru pune stăpânire pe Europa

Țânțarul tigru, cunoscut și sub numele de Aedes albopictus, a ajuns în sudul Europei în primul deceniu al acestui secol și de atunci a înaintat rapid spre nord, stabilindu-se în Franța, Germania și Elveția.

Experții în domeniul sănătății spun că a prosperat pe continent în mare parte din cauza schimbărilor climatice, vremea mai caldă reducând perioada de incubație a ouălor sale, în timp ce iernile nu mai sunt suficient de reci pentru a ucide dăunătorii. După ce a fost reperat pentru prima dată în Franța în 2004, acesta este acum prezent în 71 din cele 96 regiuni ale sale de pe continent, chiar și în zonele apropiate de coasta nordică a Canalului Mânecii.

Sursa foto: Shutterstock