Țara care a decis grațierea a peste 8.000 de deținuți

Publicat: 17 04. 2018, 13:59

Grațierea în masă dictată de noul președinte Win Myint are menirea de a „aduce pacea”, ca parte integrantă a aniversării noului an în Myanmar, scrie reuters.com. Acesta nu a precizat când va avea loc grațierea.

Unul dintre cei mai influenți lideri din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a transformat într-o prioritate reconcilierea după războiul civil. Partidul ei, Liga Națională pentru Democrație, a fost instaurat în 2016, în contextul unor așteptări fără precedent legate de libertățile cetățenești și după aproape 50 de ani de regim militar.

Doi reporteri Reuters reținuți în Myanmar nu au fost incluși în grațierea în masă, potrivit lui Min Tun Soe, purtătorul de cuvânt al Departamentului Penitenciarelor din Myanmar, motivând procedurile legale în curs de desfășurare.

Un tribunal din Yangon a desfășurat audieri preliminari încă din ianuarie 2018, pentru a decide dacă jurnaliștii vor fi puși sub acuzare sub incidența Legii Secretelor Oficiale, care poate aduce o pedeapsă maximă cu închisoarea de 14 ani.

Peste 6.000 de deținuți, care au fost condamnați pentru infracțiuni legate de droguri, vor fi incluși în grațiere, potrivit unui anunț publicat pe Facebook de purtătorul guvernamental Zaw Htay.

Circa 2.000 de membri ai armatei din Myanmar și forțele de poliție, care au fost încarcerați sub incidența Legii Marțiale sau a Legii de Disciplină a Poliției, vor fi eliberați, a scris Zaw Htay.

36 de deținuți aflați pe o listă a unui ONG privind drepturile omului, AAPP (Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici), au fost incluși în grațiere.

Sute de deținuți politici au fost eliberați din închisorile din Myanmar în urma unor grațieri, după ce Suu Kyi, laureată a premiului Nobel, a preluat puterea, după 50 de ani de dictatură militară.