Țara care s-a săturat de cerșetorii români și aplică sancțiuni dure

Publicat: 17 06. 2014, 11:13

Textul prezentat de Guvernul de dreapta prevede autorizarea municipalităților să interzică cerșetoria pe plan local începând din vara lui 2014, după care va fi introdusă o interdicție la nivel național, prevăzută începând din vara lui 2015. Măsura urmează să fie adoptată în mod sigur.

Ministrul Justiției Anders Anundsen, provenind din Partidul progresului (FrP), o formațiune de dreapta populistă și aniimigrație, a invocat „o legătură” între cerșetorie și delincvență, în special furt.

Potrivit autorităților, la Oslo se înregistrează același număr de furturi ca la Berlin, deși populația orașului este de șapte ori mai mică.

Cerșetoria, în orașele care o vor interzice, va fi pasibilă de aplicarea unei amenzi și unei pedepse de până la trei luni de închisoare.

Măsura urmează să-i penalizeze în special pe romi. Din 194 de cereșetori numărați la Oslo în 2012, doar șapte erau norvegieni. „Ceilalți erau în principal cetățeni români” de origine romă, potrivit Ministerului Justiției, care a precizat că aproape toți cei 69 de români verificați aveau un cazier judiciar în Norvegia.

Un reprezentant al Stângii Socialiste (opoziție), Baard Vegar Solhjell, a sugerat că interzicerea cerșetoriei vizează să descurajeze aceste populații să vină în Norvegia.

„Cum să nu crezi că, după 200 de ani, acest lucru nu este asimilat unei încercări de a împiedica intrarea romilor în regat?”, a declarat Solhjell, referindu-se în mod implicit la un articol – în prezent abolit, dar perceput ca rușinos – al Constituției norvegiene, care interzicea pătrunderea evreilor pe teritoriul țării, în urmă cu 200 de ani.

Susținută de majoritatea opiniei publice, interdicția riscă să aibă efecte contrare scopului declarat, au obiectat anumite asociații.

Cei care cerșesc „vor fi nevoiți să recurgă și mai mult la infracțiuni”, a declarat pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen președintele unei asociații de toxicomani, Arild Knutsen.

Norvegia nu face altceva decât să reintroducă o interdicție aflată în vigoare până în 2005. Și alte țări europene au introdus interdicții la nivel național – ca de exemplu Marea Britanie și Danemarca – sau la nivel local.

Amendamentul, adoptat în primă lectură luni seara, urmează să fie adoptat definitiv în cursul săptămânii. Este sigur că va fi susținut de o majoritate, deoarece Guvernul minoritar format de către conservatori și populiști a obținut susținerea Partidului de Centru (agrarian).