Țara în care un kilogram de ROȘII costă mai mult decât un litru de benzină. Ce a dus la această situație

Publicat: 07 07. 2023, 21:41
Sursa foto: Envato Elements

Criza financiară cu care se confruntă întreaga lume a devenit deja o obișnuință, însă, ca în orice criză de acest tip, unele țări sunt mai afectate decât altele și, mai mult decât atât, de la țară la țară, sectoarele cele mai afectate sunt altele.

Este și cazul Indiei, o țară în care agricultura continuă să aibă un rol important în economie, cu toate că țara a înregistrat progrese importante în ultimii ani.

În India, prețul roșiilor, spre exemplu, a explodat, iar identificarea cauzelor pentru care acest lucru s-a întâmplat nu este chiar atât de dificilă.

Este vorba despre vreme, așa cum este cazul în general în ceea ce privește producția agricolă. Creșterea prețurilor roșiilor i-a determinat pe indieni să facă haz de necaz, astfel că aceștia au început să posteze tot felul de mesaje referitoare la prețuri pe rețelele sociale. Mulți indieni au început să compare prețul kilogramului de roșii cu prețul litrului de benzină sau motorină, arată ziare.com.

Roșiile și ceapa, creșteri enorme de prețuri

Joi, preţul de vânzare cu amănuntul al roşiilor în New Delhi era de 120 de rupii (1,45 de dolari) per kilogram, comparativ cu un preţ de 22 de rupii per kilogram la începutul anului, conform datelor colectate de Ministerul Alimentaţiei. În contrast, preţul unui litru de benzină era de 96 de rupii în capitala Indiei.

Roşiile şi ceapa sunt subiecte extrem de importante în cea mai populată ţară din lume, astfel că o asemenea creştere a preţurilor produselor alimentare poate duce la declanşarea unor adevărate proteste. Unele partide politice aflate în acest moment la putere în India au pierdut alegerile pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, produs alimentar care, alături de roşii, este esențial în alimentaţia de zi cu zi a cetățenilor indieni. Preţurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile Băncii Centrale a Indiei de a stimula creşterea economică şi de a menţine sub control inflaţia.