Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează: Moscova denunță planul Statelor Unite de suplimentare a efectivelor militare din Polonia

Publicat: 13 06. 2019, 17:43

„În mod categoric, suntem preocupați de acest plan, deoarece reflectă tentative de amplificare a tensiunilor militare în Europa, mai ales pe așa-numitul flanc estic al NATO”, a declarat joi după-amiază Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

„Sunt folosite pretexte pentru implementarea de programe care destabilizează și escaladează situația”, a adăugat Serghei Riabkov, citat de agenția Tass.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat, miercuri seară, că analizează posibilitatea de a transfera 2.000 de militari americani din Germania în Polonia, în condițiile în care Administrația de la Varșovia a cerut măsuri pentru descurajarea Rusiei. Statele Unite au deja trupe în Polonia în cadrul unui acord din anul 2016 cu Alianța Nord-Atlantică.

Donald Trump a declarat că Statele Unite au circa 50.000 de militari în Germania, precizând că 2.000 ar putea fi transferați în Polonia. „Discutăm despre acest lucru”, a declarat Donald Trump în fața jurnaliștilor cu ocazia întrevederii în Biroul Oval cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. După întrevedere, Donald Trump a semnalat că Statele Unite vor trimite cel puțin 1.000 de militari în Polonia.

Rusia „va trata Polonia cu respect. Din păcate, polonezii sunt afectați prea frecvent. Sunt în mijlocul a toate. Când se întâmplă lucruri rele, se pare că Polonia este în prima linie. Sper că Rusia și Polonia și Germania se vor înțelege”, a declarat liderul de la Casa Albă, citat de agenția Reuters.

Oficiali citați de cotidianul Financial Times afirmau recent că Varșovia și Washingtonul se apropie de ajungerea la un acord privind intensificarea prezenței militare americane în Polonia. Alarmați de incisivitatea Rusiei, oficialii polonezi au lansat anul trecut un efort concertat pentru a convinge Statele Unite să instituie o prezență militară permanentă în Polonia. Andrzej Duda a sugerat ca baza militară să se numească „Fort Trump”, iar Polonia a oferit o finanțare de două miliarde de dolari.

Foto: Hepta