The Economist: Ce are Victor (Ponta) de învățat de la Viktor (Orban) în materie de autocrație

Publicat: 17 07. 2012, 16:47
Actualizat: 17 07. 2012, 17:31

„Victor Ponta, premierul român care trece cu tancul prin Constituția țării, are ce învăța de la tizul și omologul maghiar”, este începutul unui articol nesemnat din The Economist, pe tema pașilor spre autocrație pe care i-a făcut deja Ungaria și pe care a început să îi parcurgă și România, odată cu cele mai recente evenimente de la București.

Drumul către tirania de la Budapesta a fost asigurat de majoritatea parlamentară de două treimi a partidului de dreapta Fidesz. Această majoritate este, potrivit lui Viktor Orban, un mandat popular pentru schimbări radicale. De fapt, ea nu a fost altceva decât modalitatea prin care primul-ministru ungar și-a pus oamenii în toate instituțiile importante ale statului, de la președinție și până la procurorul general. Așa s-a creat noua oligarhie ungară, scrie The Economist, care, cu ajutorul sprijinului politic și financiar (contracte cu statul) din partea Fidesz, clădește adevărate imperii.

Viktor Orban, care are o singură strategie de luptă, de tipul „câștigătorul ia totul”, a polarizat și mai mult societatea maghiară deja divizată. Cu toate acestea, s-a dovedit mereu un maestru la jocurile politice, mizând mereu cu succes pe cartea patriotică, mai ales pentru a înverșuna poporul împotriva „stăpânirii” de la Bruxelles. În același timp, liderul maghiar a avut grijă să nu supere prea mult Uniunea.

Cât despre Bruxelles, în ciuda numeroaselor critici aduse guvernului Orban, acesta nu poate și nu are niciun interes să facă prea multe pentru a sancționa Ungaria, cu excepția suspendării dreptului la vot în Consiliul de Miniștri al UE, grație articolului 7 din Tratatul UE.

În confruntarea Victor-Viktor, cel dintâi are un singur avantaj, acordul cu FMI, în timp ce ungurul abia a reușit începerea negocierilor pentru un nou ajutor extern, mai comentează sursa citată.