The Telegraph: GAFA lui Macron înseamnă că Ucraina așteaptă mai mult pentru armament, creând diviziuni în NATO și alimentând propaganda Rusiei

Publicat: 01 03. 2024, 07:30
Macron vrea să smulgă Serbia din ghearele Rusiei

Gafa președintelui Franței, Emmanuel Macron, privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina reprezintă o lovitură de propagandă pentru Rusia, fiind taxată imediat de președintele Vladimir Putin, iar disensiunile cu Germania spulberă speranțele Kievului de a obține rachete Taurus, comentează publicația britanică The Telegraph.

”Cea mai recentă acțiune oportunistă a lui Emmanuel Macron pare să fi adus Occidentul și mai aproape de perspectivele unui război nuclear cu Rusia. Sugestia sa că NATO ar putea trimite trupe în Ucraina i-a oferit lui Vladimir Putin un obiectiv clar. Iar despotul rus nu a ratat ocazia. «Sugestiile președintelui Franței ar genera război nuclear distructiv», a avertizat Putin în discursul despre starea națiunii. Macron ar fi putut, la fel de bine, să îi scrie discursul lui Putin”, notează editorialistul James Crisp, într-un articol publicat în cotidianul The Telegraph sub titlul ”Gafa lui Macron va însemna că Ucraina trebuie să aștepte mai mult pentru arme vitale /Gafa trimiterii de trupe este o lovitură de propagandă pentru Rusia și spulberă speranțele Kievului de a obține rachete esențiale Taurus”.

”Ideea lui Macron a fost o încercare neinspirată de a obține un rol de lider pentru Franța și, într-o măsură mai mică, pentru Uniunea Europeană, în lupta pentru Ucraina. Dar consecințele merg mai departe decât a-i oferi pur și simplu lui Putin o lovitură de propagandă pentru mobilizarea bazei naționaliste. Intervenția președintelui Franței a evidențiat diviziunile în cadrul NATO, care a insistat permanent că nu va trimite niciodată trupe în Ucraina. Secretarul general Jens Stoltenberg a fost forțat să nege că ar exista astfel de planuri, iar ideea a fost respinsă și de Guvernul britanic. În contextul în care liderii Europei au respins planurile lui Macron ori s-au raliat ideii, frontul Occidentului contra lui Putin nu pare deloc unit”, subliniază editorialistul James Crisp.

Chestiunea este cu atât mai importantă în contextul în care lumea începe să obosească în susținerea Ucrainei, iar sprijinul SUA pentru Kiev este în balanță, în perspectiva alegerilor prezidențiale, fiind deja un element al republicanilor din Congres de a exercita opoziție.

Macron, fost investitor bancar, spera să relanseze susținerea Europei pentru Ucraina și să demonstreze că Uniunea Europeană se poate mobiliza să fie o forță geopolitică, în cazul reducerii angajamentelor Statelor Unite. În schimb, a amplificat disensiunile cu cel mai important aliat, cancelarul german Olaf Scholz, principalul donator european pentru Ucraina. Scholz a respins clar ideea trimiterii de militari NATO sau UE pe teritoriul Ucrainei. Iar starea lui Scholz nu îl va ajuta pe Macron să continue presiunile pentru ca Germania să ofere Ucrainei rachete de tip Taurus.

Olaf Scholz a respins constant ideea de a oferi Ucrainei rachete Taurus, argumentând că există riscul declanșării unui conflict militar mai amplu între Rusia și NATO.

”Noile avertismente ale lui Putin privind un război nuclear vor face mai dificile dezbaterile din Germania privind posibilitatea furnizării de rachete Taurus. Acum, președintele Volodimir Zelenski va trebui să aștepte mai mult pentru armament vital, într-un moment în care Ucraina pierde teren în războiul cu Rusia. Iar Vladimir Putin va putea genera neliniște și confuzie în Occident prin amenințările cu război nuclear. Chiar și Macron ar putea fi forțat să admită că acest rezultat este sub așteptări”, concluzionează editorialistul James Crisp.

Foto: Profimedia

Citește și:

CASA ALBĂ condamnă ”incidentul grav” produs în Fâșia Gaza, soldat cu peste 100 de morți și sute de răniți /Biden: ”Negocierile se vor complica”