Tinerii muncitori vietnamezi își riscă viața pe „linia” către Europa, trimiși de familii

Publicat: 28 10. 2019, 08:58

Locuitorii au un nume pentru rețeaua din umbră folosită pentru a-și contrabanda rudele în Europa, termenul tradus în engleză, se numește „linia”, ca într-o linie de producție dintr-o fabrică.

Acest sistem ilicit de trimitere a oamenilor peste granițe a devenit atât de comun încât toată lumea din cătunul Do Thanh din provincia Nghe An pare să cunoască pe cineva care a făcut acesată călătorie.
„Mi-am trimis cei trei fii”, a spus Phan Van Thuong, un bunic în vârstă de 64 de ani, cu un crucifix tatuat pe piept. Doi dintre ei s-au întors deja, a spus el, după ce au fost arestați și deportați din Marea Britanie. În cătușe, adăugă el cu un zâmbet larg.

De la balcon, Phan remarcă pe padurile de orez din jur. Multe dintre ele sunt abandonate. El a spus că fermierii nu mai pot face suficienți bani pentru cultivarea orezului aici.

În schimb, tinerii folosesc „linia” pentru a face călătoria lungă, periculoasă și scumpă în Europa, în speranța unei vieți mai bune.

Mimi Vu, un activist cu sediul în orașul Ho Chi Minh, care lucrează pe probleme legate de traficul de persoane și migrație, a declarat că pentru mulți tineri vietnamezi, riscurile de a-și căuta un loc de muncă în străinătate merită pentru că pot câștiga mult mai mult pentru lucrări neautorizate în Europa decât ar câștiga vreodată la ei acasă.

„Am avut o tradiție atât de îndelungată de oameni plecați în străinătate pentru a câștiga bani și pentru a trimite bani înapoi acasă, dovada este în case: satele au fost transformate, au apărut case noi, motociclete, mici afaceri”, a spus ea.

Forțele de ordine din comitatul britanic Essex au anunțat miercuri descoperirea a 39 de cadavre umane în interiorul unui container al unui camion în Essex. Inițial, autoritățile britanice au bănuit că migranții găsiți morți în camion erau de origine chineză, însă ulterior au ajuns la concluzia că aceștia ar putea fi vietnamezi.