Tony Blair, „profund îngrijorat” că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană

Publicat: 09 08. 2012, 19:20
Actualizat: 29 07. 2014, 21:07

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat, într-un interviu pentru publicația germană Die Zeit, că este „profund îngrijorat” că Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană, în urma unui referendum pe această temă, scrie The Telegraph.

Unul dintre motivele pentru care s-ar putea ajunge în această situație ar fi atribuirea prea multor puteri instituțiilor europene.

Comentariul laburistului vine la puțin timp după ce actualul premier, David Cameron, a declarat că „ar fi perfect onorabil” dacă Marea Britanie ar organiza un referendum pentru ca cetățenii să se pronunțe pentru sau împotriva rămânerii în UE.

Blair le-a spus jurnaliștilor germani că este clar că întreaga criză din zona euro va duce la o „puternică transformare politică a UE”.

„În acest moment, sunt profund îngrijorat că Marea Britanie ar putea decide prin referendum să plece”, a declarat fostul lider din Downing Street.

Tony Blair a adăugat că, dacă va exista un transfer de atribuții de la nivel național la nivelul UE, trebuie sporită și legitimitatea instituțiilor europene. „Marea Britanie trebuie să joace un rol important în acest proces, pentru că e nevoie de un echilibru între instituțiile europene și statele naționale. Dacă se dă greș aici, am crea o criză politică ce ar putea să atingă amploarea crizei din zona euro. Oamenii nu vor accepta renunțarea la statul național”, a mai declarat fostul prim-minstru.

Potrivit euroscepticilor, economia britanică are de suferit din cauza legislației europene și ar fi mult mai puternică dacă nu ar mai face parte din spațiul comunitar. De cealaltă parte, cei care susțin apartenența Marii Britanii la UE sunt de părere că, dacă ar ieși din grupul celor 27, influența Regatului pe continent ar scădea. În plus, spun aceleași voci, economia britanică este influențată oricum de UE, fie că face parte din bloc, fie că nu, se mai arată în articolul The Telegraph.

Principalul context în care britanciii au adus în discuție scenariul ieșirii din UE a fost cel al reglementărilor fiscale, cum ar fi așa-numita Taxă Robin Hood, taxa pe tranzacții financiare, care, potrivit experților, ar afecta serios City-ul londonez.