Topul orașelor cu cel mai poluat aer. Unde se situează Bucureștiul

Publicat: 17 02. 2017, 08:00

Cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) referitoare la concentrația de particule ultra-fine din aer au fost făcute publice. Aceste date se referă la particule mai mici de 2,5 microni și au fost colectate din fiecare regiune a lumii. 

Chiar și după implementarea măsurilor pentru combaterea poluării, aerul din Paris măsoară un nivel de poluare a aerului dublu față de limita recomandată de OMS, adică 18 micrograme pe metru cub, față de 10 micrograme pe metru cub. Totuși, Parisul se înscrie în topul celor mai puțin poluate orașe. 

La polul opus, cel mai mare pericol îl prezintă orașul iranian Zabol, cu nu mai puțin de 217 micrograme pe metru cub. Topul celor mai poluate orașe din lume este condus de state din India, China și Iran. 

În ceea ce privește continentul european, orașul Tetovo din Macedonia este cel mai poluat la nivelul aerului, cu un indice de 81 micrograme pe metru cub. Țara cu cel mai poluat aer este Turcia, având în vedere că opt dintre primele 10 cele mai poluate orașe din Europa sunt turcești. 

Topul 10 al capitalelor europene este condus de Istanbul, urmat de Varșovia și Budapesta. Pe locul al patrulea se situează Bucureștiul, cu 23 micrograme pe metru pătrat. Totuși, în afară de Istanbul, toate capitalele europene se situează sub limita de 30 de micrograme pe metru pătrat, ceea ce, comparat cu alte orașe din lume, reprezintă o valoare scăzută. Topul este completat de Praga(19), Bruxelles(18), Paris(18), Viena(18), Roma(17) și Amsterdam(16).

Peste ocean, în Statele Unite și Canada, topurile sunt conduse de orașele californiene. În ceea ce privește marile orașe, acestea trec doar puțin de limita recomandată de OMS sau se situează sub aceasta. Los Angeles are indicele 11, în timp ce New York (9) și Toronto (8) se situează sub recomandarea OMS.