TRATAMENT. Cât va costa vaccinul împotriva coronavirusului: ieftin sau chiar gratis

Publicat: 17 05. 2020, 12:39
Actualizat: 17 05. 2020, 12:40
TRATAMENT. Cât va costa vaccinul împotriva coronaviruslui: ieftin sau chiar gratis. Foto Pixabay, caracter ilustrativ

Președintele Donald Trump a anunțat, vineri, că va lua în considerare varianta ca vaccintul împotriva Covid-19 să fie distribuit gratuit și că are speranța că va fi gata până la finalul anului, potrivit The Independent.

Întrebat de reporteri dacă vaccinul anti-Covid ar trebui să fie gratuit, președintele american a răspuns: „Analizăm varianta aceasta. Facem progrese în privința vaccinurilor. Vă voi da mai multe detalii în curând”.

Cât va costa vaccinul împotriva Covid-19: ieftin sau chiar gratis

„Când vaccinul va fi gata, guvernul SUA va trimite toate avioanele, camioanele și soldații ca să ajute la distribuirea sa către cetățenii americani, cât de repede posibil”, a mai spus președintele SUA.

Pe de altă parte, experții în sănătate spun că termenul avansat de Trump pentru crearea vaccinului este unul optimist. Cei mai mulți oameni de știință vorbeste despre un termen de 12-18 luni pentru dezvoltarea unui tratament.

Epidemiologul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a declarat în fața senatului american că dezvoltarea unui vaccin va dura cel mai probabil 18 luni.

El a spus unui grup din Senat că este îngrijorat de faptul că școlile din SUA ar putea fi redeschise înainte ca un vaccin să fie disponibil, ceea ce ar putea genera„mici focare” pe care oficialii „s-ar putea să nu le poată controla”.

Vaccin ieftin produs la Oxford

Adrian Hill, directorul Institutului Jenner, din cadrul Universității Oxford, a anunțat că vaccinul pe care îl dezvoltă în colaborare cu producătorul de medicamente AstraZeneca va fi disponibil la scară largă și va avea un preț accesibil, acessa fiind și obiectivul principal al proiectului.

„Nu va fi un vaccin scump. Va fi nevoie de o singură doză de vaccin. Va fi distribuit în toată lumea și va fi produs în mai multe locații. Acesta este planul nostru”, a declarat Hill într-un interviu pentru Reuters, citat de Știrile Pro TV.

Vaccinul dezvoltat la Oxford se bazează pe un adenovirus modificat. El permite generarea unui puternic răspuns imunitar printr-o singură doză şi nu este vorba despre un virus care se replică, astfel încât ″nu poate cauza infecţie continuă la individul vaccinat″⁣.