Donald Trump dă în judecată Facebook, Twitter și Google. Ce le cere șefilor giganților IT

Donald Trump dă în judecată Facebook, Twitter și Google. Ce le cere șefilor giganților IT
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 07/07/2021, 20:24
Actualizat: 07/07/2021, 22:10

Interzis pe rețelele de socializare în urma incidentelor de la Capitoliu, din luna ianuarie, fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat miercuri, 7 iulie, că introduce o plângere colectivă în justiţie împotriva giganţilor Big Tech. Vizate sunt companiile Facebook, Twitter, Google şi directorii lor executivi.

Miliardarul american acuză cei trei coloși din Big Tech că sunt responsabili de „o cenzură ilegală, neconstituţională” împotriva sa.

Ce solicită Donald Trump. Procesul, la Tribunalul federal din Florida

„Astăzi, alături de «America First Policy Institute», o organizaţie care promovează politicile «America First» susţinute de Donald Trump, depun, în calitate de principal reprezentant, o acţiune colectivă majoră în justiţie împotriva giganţilor Facebook, Google şi Twitter, precum şi a şefilor lor executivi, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai şi Jack Dorsey”, a declarat omul de afaceri într-un anunţ făcut de la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey.

În opinia lui Trump, cei trei CEO „pun în practică o cenzură ilegală, neconstituţională”, informează BBC.

Cerem tribunalului federal al districtului sud din Florida să dispună încetarea imediată a cenzurii ilegale şi ruşinoase din partea grupurilor de reţele sociale care îi vizează pe americani. Cerem încetarea tăcerii forţate. Nu există dovadă mai bună că Big Tech sunt scăpate de sub control decât faptul că l-au interzis pe preşedintele în funcţie al Statelor Unite” – Donald Trump.

„Dacă îmi pot face acest lucru mie, îl pot face oricui. Şi, de altfel, este exact ceea ce fac. Ne-am angajat într-o luptă pe care o vom câştiga”, a încheiat Donald Trump, anunțând că dă în judecată Facebook, Twitter și Google. Apoi, fostul președinte le-a dat cuvântul unor cetăţeni care s-au declarat şi ei victime ale interdicţiilor pe social media.

Facebook a dat tonul suspendării lui Trump

În iunie, Facebook l-a suspendat pe Donald Trump pentru doi ani. Anterior, pe 7 ianuarie, într-o decizie fără precedent, îl exclusese temporar de pe rețea. La momentul respectiv, Trump încă era preşedintele Americii. Şi reţeaua Twitter i-a impus o interdicţie, tot urmare a incidentelor de la Capitoliu, survenite în timpul ceremoniei de validare a victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Înainte să primească aceste interdicţii, Donald Trump avea aproape 90 de milioane de urmăritori pe Twitter, 35 milioane de „fani” pe Facebook şi 24 milioane pe Instagram.

Google şi YouTube au şters nenumărate postări video care îndrăzneau să pună la îndoială judecata Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în timpul pandemiei Covid-19” – Donald Trump.