Ucraina le cere refugiaților să nu se întoarcă acasă iarna aceasta

Publicat: 26 10. 2022, 12:15
Actualizat: 26 10. 2022, 12:58
Sursa foto: Profimedia

Ucraina le cere cetățenilor săi care au părăsit țara ca urmare a invaziei ruse să nu se întoarcă în țară până în primăvară, pentru a ajuta la reducerea presiunii asupra sistemului energetic, a transmis Guvernul de la Kiev.

Aceasta vine în contextul în care sistemul energetic național al Ucrainei a fost puternic afectat de un val de atacuri lansate de către forțele ruse.

„Rețelele nu vor face față. Vedeți ce face Rusia. Trebuie să supraviețuim iernii. Dacă aveți posibilitatea, rămâneți în străinătate”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereshchuk.

Vereshchuk a spus că, deși și-ar dori ca ucrainenii să se întoarcă în primăvară, este important ca aceștia să nu o facă deocamdată, deoarece „situația se va înrăutăți”, informează BBC.

Rețelele electrice din Ucraina, ținta atacurilor Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski a declarat recent că atacurile aeriene rusești au distrus mai mult de o treime din sectorul energetic al țării.

Viceprimarul orașului Liov, Serhiy Kiral, a declarat sâmbătă pentru BBC că strategia Rusiei a fost de a deteriora infrastructura critică înainte de iarnă și de a aduce războiul în zone de dincolo de linia frontului.

Rusia spune că a început să atace rețelele energetice ale Ucrainei ca răspuns la bombardarea podului Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată, deși Kievul a transmis că nu este în spatele atacului.

Vineri, Zelenski a acuzat Rusia că ar fi minat un baraj hidroelectric din regiunea Herson, care se află sub controlul forțelor ruse.

El a avertizat că dacă hidrocentrala Kakhovka ar fi distrusă, sute de mii de oameni ar fi în pericol din cauza inundațiilor. Rusia a negat că intenționează să arunce în aer barajul și a transmis că forțele ucrainene au lansat atacuri cu rachete asupra acestuia.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina, agenția ONU pentru refugiați a înregistrat aproximativ 7,7 milioane de refugiați din Ucraina în toată Europa, inclusiv în Rusia, dintr-o populație de aproximativ 44 de milioane.

Economia Ucrainei a suferit foarte mult de la începutul războiului. Zelenski a cerut ajutor de urgență comunității internaționale pentru a acoperi un deficit bugetar estimat la 38 de miliarde de dolari pentru anul viitor.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că Ucraina va avea nevoie de 3 miliarde de dolari în fiecare lună aul viitor, iar suma ar putea ajunge la 5 miliarde de dolari dacă atacurile Moscovei se vor intensifica.