Ucraina, nemulțumită de declarațiile lui Emmanuel Macron despre aderarea la UE: „Mii de ucraineni au plătit cu vieţile pentru opţiunea lor europeană”

Ucraina, nemulțumită de declarațiile lui Emmanuel Macron despre aderarea la UE: „Mii de ucraineni au plătit cu vieţile pentru opţiunea lor europeană”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/05/2022, 20:40

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat declarațiile făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, legate de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Totodată, Podoliak s-a arătat nemulțumit și de ideea lui Macron de înființare a unei organizații paralele UE, care să includă statele din afara Blocului comunitar, informează Adevărul.

„Păstrarea aparenţelor într-un joc prost – aşa arată încercările de a înlocui apartenenţa Ucrainei la Uniunea Europeană cu formate simbolice. Mii de ucraineni au plătit cu vieţile lor pentru opţiunea lor europeană, nu pentru noua colecţie de degetare. Ucraina trebuie să primească statutul de stat candidat”, a scris Podoliak pe Twitter.

Emmanuel Macron: Ucraina ar putea aștepta decenii pentru a intra în UE

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a atras luni atenția că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura „decenii”, risipind, astfel, speranțele Kievului referitoare la o aderare rapidă a țării la Blocul comunitar.

În același timp, Macron a propus crearea, în paralel cu UE, a unei noi „comunități politice europene”, care va putea include state precum Marea Britanie sau Ucraina.

„Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare”, a declarat Emmanuel Macron.

El a sugerat că Ucraina, dar și alte state mai puțin avansate în ceea ce privește aderarea, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, ar putea fi incluse în noua organizație. De altfel, Macron a atras atenția că în cazul acestor state, aderarea efectivă la UE „va dura, de fapt, câteva decenii”.