Emmanuel Macron, despre aderarea Ucrainei la UE: „Ar putea dura decenii”

Emmanuel Macron, despre aderarea Ucrainei la UE: „Ar putea dura decenii”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/05/2022, 17:15

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a atras luni atenția că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura „decenii”, risipind, astfel, speranțele Kievului referitoare la o aderare rapidă a țării la Blocul comunitar.

În același timp, Macron a propus crearea, în paralel cu UE, a unei noi „comunități politice europene”, care va putea include state precum Marea Britanie, informează Agerpres.

Ideea a fost prezentată în timpul discursului lui Macron susținut cu ocazia Zilei Europei. Cancelarul german, Olaf Scholz, a descris propunerea lui Macron ca fiind „foarte interesantă”, dar sursa citată notează că ideea ar putea să creeze frustrări printre țările candidate deja la aderare sau potențial candidate.

„Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare”, a declarat Emmanuel Macron.

El a sugerat că Ucraina, dar și alte state mai puțin avansate în ceea ce privește aderarea, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, ar putea fi incluse în noua organizație. De altfel, Macron a atras atenția că în cazul acestor state, aderarea efectivă la UE „va dura, de fapt, câteva decenii”.

Acesta a opinat că și Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană în 2020, ar putea face inclusă în noua structură.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina va primi un prim răspuns în luna iunie în legătură cu cererea sa de aderare la blocul comunitar.

Emmanuel Macron susține și modificarea tratatelor europene

La Strasbourg, preşedintele francez s-a declarat favorabil şi ideii schimbării tratatelor europene pentru ca UE să devină mai „eficientă şi independentă”, o propunere care întâmpină deja opoziţia a aproape jumătate dintre statele membre.

„Va trebui să ne reformăm textele, acest lucru este evident. Una dintre căile acestei reforme este o convenţie de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu o susţin”, a declarat Emmanuel Macron.