UE lansează ”Dialogul STRATEGIC privind Viitorul Agriculturii” /Ursula von der Leyen admite că fermierii se confruntă cu ”dificultăți” și ”provocări”

Publicat: 25 01. 2024, 16:44

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a admis joi, cu ocazia lansării ”Dialogului Strategic privind Viitorul Agriculturii Uniunii Europene”, că fermierii se confruntă cu ”provocări” și ”dificultăți”, subliniind că vrea ”o perspectivă pe termen lung” privind protejarea naturii și îmbunătățirea sistemului alimentar.

Prima reuniune organizată în cadrul ”Dialogului Strategic privind Viitorul Agriculturii”, un forum pentru dezbateri asupra fermelor și sistemului alimentar, are loc joi.

Inițiativa are rolul de a crea ”o perspectivă mai bună” pentru fermieri și pentru comunitățile rurale și de a stimula agricultura, dar ”în cadrul limitelor planetei și ecosistemului”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că agricultura are o ”importanță crucială”.

”Datorită agriculturii europene, a femeilor și bărbaților care muncesc pământul, Europa are cea mai sănătoasă și cea mai de calitate mâncare din lume. Fermierii noștri își desfășoară activitățile zilnic pe o piață globală foarte competitivă, fiind adesea cea mai vulnerabilă parte a rețelei valorilor. Și merită o remunerare corectă. Obiectivul nostru este să susținem comunitățile rurale și să garantăm securitatea alimentară europeană”, a afirmat Ursula von der Leyen, admițând ”dificultățile” generate de pandemie, de criza energiei și de problemele alimentare generate de invazia militară rusă în Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen.

În pofida dificultăților, președintele Comisiei Europene a insistat pentru atingerea obiectivelor Pactului ecologic european.

”Suntem cu toții de acord că provocările sunt în creștere – generate de concurența externă, de reglementările excesive de pe plan intern, de schimbările climatice, de pierderea biodiversității sau din cauza declinului demografic. (…) Sistemul agricol și alimentar din Europa are nevoie de o perspectivă pe termen lung pentru abordarea acestor provocări, este necesară o direcție predictibilă de avansare. (…) Acest dialog are rolul de găsire a unui nou consens asupra problemelor cu care ne luptăm”, a insistat Ursula von der Leyen, îndemnând Consiliul UE să identifice soluții.

În ultimele săptămâni, fermierii din mai multe state europene, printre care Polonia, Franța, România și Germania, au intensificat acțiunile de protest, pe fondul nemulțumirilor generate de prețurile mari la carburanți, de noile standarde ecologice stricte și de importurile de cereale ucrainene.

Foto: Profimedia

Citește și:

România primește 288 de milioane de euro de la UE pentru tranziția ENERGETICĂ