UE rămâne atractivă, dar nu reprezintă o opțiune implicită pentru cetățenii din Republica Moldova

Publicat: 04 02. 2014, 14:29
Actualizat: 07 06. 2014, 10:51
Uniunea Europeană rămâne atractivă pentru cetățenii din Republica Moldova, dar susținerea pentru politicile europene s-a diminuat de la apariția proiectului Uniunii Vamale, susținut de Rusia, arată un sondaj dat publicității la Chișinău, relatează IPN.

Susținerea publică a Uniunii Europene și a politicilor sale s-a diminuat ușor de la aparitia unei rivalități crescânde între UE și Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, potrivit concluziilor unui sondaj realizat de Comisia Atlantică Slovacă, în cadrul proiectului „Extinderea Dialogului European în Moldova”, implementat în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Potrivit unui comunicat de presa al CJI, în sondaj se arată că pentru mulți cetățeni moldoveni UE este modelul care ar putea oferi o soluție rapidă pentru stabilitate, prosperitate și securitate. Opinia publică este, totuși, divizată între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, arată sondajul. Astfel, 44% dintre persoanele intervievate au afirmat că preferă Uniunea Europeană, în timp ce 40% s-au pronunțat în favoarea proiectului Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Autorii sondajului susțin că rezultatele sondajului arată o schimbare considerabilă față de situația din R. Moldova în urmă cu patru ani, iar cetățenii au trecut de la susținerea înflăcărată a UE la deziluzia față de directivele europene, unde doar fiecare al treilea respondent consideră că direcția de urmat aleasă este una corectă.

Autorii sondajului consideră că unul dintre motivele erodării treptate a preferințelor publice pentru UE în ultimii patru ani este insatisfacția față de coaliția aflată la guvernare la Chișinău. Astfel, în 2009, așteptările cetățenilor moldoveni de la eforturile în vederea integrării europene erau foarte mari, dar lipsa unui progres concret și problemele economice, în special rata crescută a șomajului, au dus la o diminuare a susținerii pentru UE.

Experții consideră că pentru a schimba declinul poziției proeuropene a cetățenilor din R. Moldova este necesară consolidarea continuă și pozitivă a modelului european, în vederea depășirii temerilor legate de incertitudine.

Sondajul a avut loc în perioada 19 octombrie – 7 noiembrie 2013.