UE vrea ca Grecia să rămână în zona euro și să-și respecte angajamentele

Publicat: 24 05. 2012, 08:11
Actualizat: 24 05. 2012, 11:28

Uniunea Europeană vrea ca Grecia să rămână în zona euro și să-și respecte angajamentele în urma alegerilor din iunie, potrivit unei declarații publicate la finalul summitului de la Bruxelles, unde președintele francez, Francois Hollande, a pledat pentru un sprijin rapid, relatează AFP.

Liderii celor 27 de state UE au adoptat, în noaptea de miercuri spre joi, la Bruxelles, un „text” comun privind criza greacă, a anunțat președintele francez.

„Vrem ca Grecia să rămână în zona euro și să-și respecte angajamentele”, a declarat președintele UE, Herman Van Rompuy, citind acest text.

Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut din respectarea angajamentelor, în special reducerea deficitelor și reformele structurale, o condiție prealabilă pentru menținerea Atenei în zona euro.

Herman Van Rompuy a amintit „eforturile importante făcute de cetățenii greci” și „solidaritatea considerabilă” a zonei euro, care a „acordat, alături de FMI, aproape 150 de miliarde de euro pentru a susține Grecia începând din 2010”.

„Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabilă, încurajarea investițiilor private și consolidarea instituțiilor (Greciei) sunt cele mai bune garanții pentru un viitor mai bun în cadrul zonei euro” și „sperăm că după alegeri, noul Guvern grec va face această alegere”, a conchis Van Rompuy.

„Noi respectăm procesul democratic din Grecia”, a adăugat la rândul său președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „Să lăsăm grecii să se exprime la 17 iunie”, la alegerile legislative, a subliniat el.

„Dar este de asemenea important să adăugăm că astăzi, Consiliul European a trimis un mesaj clar Greciei: vrem să rămână în zona euro, o susținem și așteptăm evident ca Grecia să-și respecte angajamentele”, a precizat el.

Conform declarației, „finanțări și instrumente sunt mobilizate pentru a aduce Grecia pe drumul creșterii și al înființării de locuri de muncă”. „Am propus să facem totul pentru a utiliza posibilitățile de fonduri structurale pentru a ajuta Grecia, deci un mesaj pozitiv”, a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.

Francois Hollande a „pledat” pentru ca aceste fonduri structurale „să poată fi mobilizate rapid pentru ca creșterea economică în Grecia să poată fi încurajată într-un termen foarte scurt”.

Potrivit președintelui francez, acest lucru ar trebui să le permită alegătorilor greci să aibă „încredere în solidaritatea zonei euro” și „să spună că au obligații de respectat, dar și perspective”.