Ultima oră! Percheziții la domiciliul și birourile ministrului Sănătății! Acuzația, „abţinere de la combaterea unei calamităţi”!

Publicat: 15 10. 2020, 12:39
Ultima oră! Percheziții la domiciliul și birourile ministrului Sănătății! Acuzația, „abţinere de la combaterea unei calamităţi”! / Sursa FOTO: https://cdn-s-www.ledauphine.com

Anchetă de proporții în Franța. Locuința și birourile ministrului Sănătății, Olivier Veran, au fost percheziționate joi, la prima oră a dimineții, de procurori desemnați de Curtea de Justiție a Republicii, singura instanţă abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exercitarea funcţiilor lor.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii de la Paris a anunțat că în cadrul aceleiași anchete judiciare privind gestionarea crizei sanitare declanșate de pandemia Covid-19 s-au făcut percheziţii și acasă la directorul general al ministerului, Jerome Salomon.

Acuzații grave aduse și fostului premier al Franței, Edouard Philippe

Investigaţiile sunt desfăşurate în urma unor plângeri formulate de pacienţi şi familii ale victimelor Covid-19 la Curtea de Justiţie a Republicii (CJR). La 7 iulie a fost lansată o anchetă pentru „abţinere de la combaterea unei calamităţi”.

De la începutul crizei sanitare cauzate de pandemia Covid-19, CJR a primit 90 de plângeri, dintre care a admis nouă. Ele îi vizează, printre alţii, pe Olivier Véran, pe fostul premier Edouard Philippe, pe fosta titulară a portofoliului Sănătăţii, Agnes Buzyn, şi pe fosta purtătoare de cuvânt Sibeth Ndiaye.

Audierea reclamanţilor a debutat la începutul lunii septembrie. În plângeri este denunţată „incoerenţa măsurilor” luate de stat şi chiar „absenţa aplicării recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”.

La rândul său, Parchetul din Paris, care a primit zeci de plângeri vizând membri ai administraţiei, a deschis la 9 iunie o amplă anchetă preliminară, în special pentru „punerea în pericol a vieţii altei persoane” şi „omucidere involuntară”. Executivul francez a fost acuzat în special că nu a anticipat criza sanitară, fiind amintite nevoia de măşti faciale şi de alte echipamente medicale în primul val al pandemiei, în primăvara acestui an.