Un jurnalist acuzat de terorism dă în judecată Al Jazeera și cere 100 de milioane de dolari

Publicat: 12 05. 2015, 15:11

Mohamed Fahmy, care era directorul biroului Al Jazeera English din Cairo când a fost arestat în decembrie 2013, a acuzat rețeaua de televiziune de neglijență și încălcarea contractului.

„Ei nu par să înțeleagă că nu pot continua să provoace suveranitatea guvernelor, să pună subiectul în fața siguranței angajaților și să presupună că vor continua să scape”, a afirmat Fahmy luni, la Cairo, anunțând acțiunea în justiție. „Îi voi da în judecată cu orice preț și voi câștiga”, a adăugat el.

Postul Al Jazeera este deținut de Guvernul din Qatar, fapt subliniat în procesul intentat de Fahmy.

Egiptul și Qatarul au relații tensionate din 2013, când armata egipteană l-a înlăturat pe fostul președinte egiptean Mohamed Morsi. Qatarul este un susținător ferm al grupării interzise Frăția Musulmană, din care provine Morsi.

Documentul depus de Fahmy la un tribunal din provincia canadiană British Columbia susține că Al Jazeera și-a folosit postul arab Al Jazeera Mubashr Misr, care se concentrează pe Egipt, ca o portavoce pentru a promova propaganda Frăției Musulmane.

Documentul notează de asemenea că diferiți angajați ai Al Jazeera au fost arestați la Cairo pentru că lucrau fără acreditare adecvată, cu luni înainte ca Fahmy să aibă probleme, și că postul său arab a fost interzis în Egipt.

Al Jazeera a apreciat însă că Fahmy ar trebui să îi vizeze pe cei care l-au arestat, nu pe angajatorul său. „Este trist să vezi că Fahmy și avocatul său repetă criticile aduse de autoritățile egiptene Al Jazeera”, a precizat compania media într-un comunicat. „Toate guvernele au instituții de presă care nu le plac, dar nu folosesc argumente false pentru a aresta jurnaliști. Dacă Fahmy vrea compensații, ar trebui să le ceară celor care l-au arestat”, a adăugat compania.

Însă avocata canadiană a jurnalistului, Joanna Gislason, susține că postul Al Jazeera trebuie tras la răspundere, pentru că Fahmy nu știa că sunt încălcate legi egiptene care pot duce la închisoare sau la pedeapsa capitală. Gislason a adăugat că Fahmy încerca doar să își facă meseria de jurnalist când a fost prins într-un conflict politic între Egipt și Qatar.

Documentul depus în instanță afirmă că Al Jazeera nu a făcut „eforturi rezonabile” pentru a asigura eliberarea sa și nu i-a oferit asistență juridică.

Fahmy face obiectul unui al doilea proces în Egipt, după un apel care a avut succes împotriva condamnărilor anterioare. El este acuzat că face parte dintr-o grupare teroristă și că a difuzat imagini false menite să aducă daune securității naționale.