Un jurnalist ucrainean răpit de ruşi a spus ce a păţit în cele opt zile de captivitate: „Îngenunchează, câine!”

Un jurnalist ucrainean răpit de ruşi a spus ce a păţit în cele opt zile de captivitate: „Îngenunchează, câine!”
Un jurnalist ucrainean răpit de ruşi a spus ce a păţit în cele opt zile de captivitate / Sursa FOTO: Reuters - Ilustrativ
Publicat: 03/04/2022, 17:59
Actualizat: 03/04/2022, 18:00

Jurnalistul Oleg Baturin a fost răpit pe 12 martie de ruşi şi a stat în captivitate timp de 8 zile. El a declarat într-un interviu că a fost ţinut cu puţină mâncare şi apă şi că a fost torturat şi ameninţat că va fi mutilat şi ucis.

Oleg este originar din Kakhovka, din regiunea capturată Herson şi îşi aminteşte că a primit pe 12 martie un telefon, în jurul orei prânzului, de la un număr necunoscut. Era activistul Serhii Tsygipa. „Chiar trebuie să te văd, aproape ajung la Kakhovka”, i-a spus activistul lui Oleg.

Aceştia trebuiau să se întâlnească la ora 17, în staţia de autobuz a oraşului. Şi-a anunţat familia unde merge şi cu cine se întâlneşte şi şi-a lăsat actul de identitate şi telefonul acasă, înainte de a pleca la locul stabilit.

Activistul Tsygipa nu era acolo. Jurnalistul a dat să se întoarcă acasă şi, într-un moment, a auzit o dubă şi mai mulţi oameni apropiindu-se brusc de el.

„Îngenunchează, câine!” au spus soldaţii ruşi în timp ce l-au pus la pământ, prinzându-i braţele la spate şi punându-i cătuşe.

Bărbatul îşi aminteşte că a fost lovit de mai multe ori, iar forţele ruse strigau: „Cum te cheamă? Unde ţi-e cartea de identitate? Unde e telefonul?”, scrie The Guardian.

Oleg Baturin a povestit într-un interviu publicat duminică de The Observer cum a fost interograt, torturat şi ameninţat de ruşi.

„Au un singur scop, acela de a distruge cetăţenii Ucrainei”

Jurnalistul a povestit că ruşii l-au ameinţat că-l mutilează şi că îl omoară. De asemenea, el a spus că (ruşii) „au pus o mulţime de întrebări stupide – cine sunt organizatorii mitingurilor proucrainene din regiunea Herson, cine conduce canale Telegram, cine au arme sau dacă avem activişti şi jurnalişti independenţi din Belarus.”

Oleg a subliniat că invadatorii ruşi au un singur scop, „acela de a distruge cetăţenii Ucrainei”.Vor să-i intimideze, să distrugă jurnalismul de independent şi să zdrobească oamenii care se opun regimului lor.

Acesta a fost forţat de situaţie, fiind ameninşat că va fi împuşcat, să semneze un document prin care se spunea că „va coopera cu autorităţile federale ale Federaţiei Ruse”.

În acea noapte, la secţia de poliţie Nova Kakhovka, a fost bătut şi legat de un calorifer. Până a doua zi dimineaţă, cu mâna dreaptă umflată de lanţuri, a crezut că va muri.

Era convins că va fi ucis pe câmp

Oleg a povestit că prima noapte de captivitate şi dimineaţa care a urmat au fost cele mai grele. El nu a intrat în detalii, dar a relatat scurt că soldaţii ruşi au folosit violenţa pentru a-l intimida.

Pe 13 martie, jurnalistul a fost dus împreună cu mai mulţi deţinuţi la rimăria Nova Kakhovka. Olega era convind că va fi pus la perete sau dus pe cîmp şi omorât, dar cel mai frică îi era de suferinţele pe care le-ar îndura familia lui.

După două ore, au ajuns într-un loc care arăta ca un teren de antrenament militar. Înăuntru, se auzea un discurs militar şi se simţea un miros puternic medical. Oleg şi ceilalţi prizonieri au fost duşi într-o cameră în care se simţea o combinaţie de alcool şi mâncare, de parcă ruşii ar fi băut şi mâncat acolo de zile întregi.

Apoi a auzit vocea lui Tsygipa. Oleg a realizat atunci că activistul fusese răpit şi el de ruşi şi forţat să-l sune.

Oleg mărturiseşte că, pentru prima dată, a fost lăsat să folosească o toaletă. I s-a dat al doilea pahar de apă după aproape 24 de ore. Mâncare a primit abia după 45 de ore de la arest: terci de mei cu carne.

„Au urmat noi interogatorii. Întrebările au fost aceleaşi: cine a organizat mitingurile din Herson, cine a condus canalele Telegram ale oraşului şi dacă cunoaşte jurnalişti şi activişti din Belarus care ar putea fi în Herson.” a spus Oleg.

În următoarele zile petrecute în captivitate, Oleg a povestit că celulele se umpleau cu deţinuţi, mulţi dintre ei fiind veterani care au luptat în Doneţk şi Lugansk. Acesta a mărturisit că zilnic le auzea ţipetele când erau bătuţi.

Pe 18 martie, sub pretextul unui test COVID, i-au luat ADN-ul, amprentele digitale, i-au făcut o poză şi le-au introdus într-o bază de date. Două zile mai târziu, i-au spus să-şi împacheteze lucrurile, „te vom duce acasă”.

Jurnalistul a mărturisit că atunci când a fost eliberat s-a bucurat să se plimbe din nou pe stradă şi să ăşi reîntâlnească familia.

Pe 18 martie, sub pretextul unui test COVID, i-au luat ADN-ul, amprentele digitale, i-au făcut o poză şi le-au introdus într-o bază de date. Două zile mai târziu, i-au spus să-şi împacheteze lucrurile, „te vom duce acasă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?