Un nor de cenușă a ajuns până la 1.000 de metri altitudine, după ce un vulcan a erupt în Indonezia (VIDEO)

Publicat: 23 08. 2020, 16:38
Alertă în Indonezia: Vulcanul Lewotolo a început să erupă. Aeroportul local, închis (VIDEO) / Sursa foto: Profimedia

Un vulcan din vestul Indoneziei a expulzat duminică un nor de cenușă și fum, care a ajuns până la aproximativ 1.000 de metri altitudine, transmite agenția de vulcanologie din țară.

Autoritățile au instituit un perimetru de securitate pe o rază de cinci kilometri în jurul craterului, ca urmare a erupției vulcanului, situat în nordul insulei Sumatra, una dintre cele mai mari insule din arhipelagul indonezian, potrivit EFE.

În ultimele săptămâni, vulcanul Sinabung a expulzat mai mulţi nori de fum, care au ajuns până în zone populate aflate la distanţe de până la 20 de kilometri.

Arhipelagul indonezian este situat pe aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă cu o intensă activitate seismică, unde se află 127 de vulcani activi, zguduită anual de mii de mişcări telurice, majoritatea de magnitudine redusă.

Alertă aeriană declanşată de o serie de explozii ale vulcanului

La jumătatea acestei luni, Sinabung a intrat din nou în fază de erupţie, a opta în mai puţin de o săptămână, cu o serie de explozii în urma cărora cenuşa expulzată din crater a ajuns până la doi kilometri altitudine, ceea ce a declanşat o alertă aeriană şi a stârnit temeri privind scurgerile de lavă pe versanţi.

Erupţiile intermitente ale vulcanului, cu o înălţime de 2.460 de metri, unul dintre cei mai activi din ţară, au provocat şaisprezece decese în 2014 şi şapte în 2016, în pofida faptului că aceste evenimente nu au depăşit niciodată nivelul 3 (pe o scară de 8), după Indicele de Explozivitate Vulcanică.

Deși a fost emisă o alertă în acest sens, traficul aerian nu a fost afectat până în prezent de erupția vulcanului din Indonezia, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor de la Jakarta.

Nu au existat victime ca urmare a erupției vulcanice, a declarat Armen Putra, un oficial din cadrul stației de monitorizare a vulcanului Sinabung. Acesta a adăugat că satele aflate în apropierea așa-numitei „zone roșii” nu sunt în pericol în acest moment.