Un nou dezastru paște Japonia: anunțul făcut de autorități

Publicat: 15 08. 2015, 13:12

Autoritățile au crescut de la 3 la 4 (pe o scară de 1 la 5) nivelul de alertă și au cerut populației să dea dovadă de ‘cea mai mare prudență’ după ce în jurul muntelui Sakurajima, din insula Kyushu, foarte frecventat de turiști, s-a înregistrat o activitate seismică crescută în ultimele ore.

Avertizarea vizează doar o mică parte a celor 4.000 de persoane care locuiesc pe această insulă, mai precis, aproximativ 70 de oameni din două mici localități, situate la 3 kilometri de cratere.

Compania Kyushu Electric Power, operatorul centralei de la Sendai, a afirmat că o erupție a vulcanului nu ar afecta funcționarea normală a acestei instalații, care a fost repornită la 11 august. Acesta este primul reactor nuclear repornit în Japonia din 2013, când s-au oprit toate instalațiile de acest gen. Totodată, este primul reactor adaptat noilor norme de siguranță instituite în arhipelagul nipon după dezastrul din 2011 de la centrala Fuklushima.

O poziție similară cu Kyushu Electric Power a avut, în declarații pentru presa locală, și Autoritatea de Reglementare în domeniul Nuclear din Japonia, care a susținut că nu există motive de îngrijorare legate de efectul unei erupții vulcanice asupra uzinei de la Sendai, relatează EFE.

Din 2009, Sakurajima a avut anual câte 500-1.000 de mici erupții, reamintește AFP, menționând că în august 2013, întreaga regiune a fost acoperită de cenușă după o erupție a acestui vulcan.

Activitatea vulcanică din Japonia a crescut în ultima vreme ca urmare a violentului cutremur din martie 2011 din regiunea Tohoku, din nordul țării, susțin unii experți.

Situată pe așa-numitul ‘cerc de foc al Pacificului’, Japonia are peste o sută de vulcani activi, precizează Reuters, amintind că în 2014, Muntele Ontake, din centrul arhipelagului, a erupt în mod neașteptat și a omorât 63 de oameni, provocând cel mai mare dezastru vulcanic din ultimii 90 de ani din această țară, scrie Agerpres.