Un ziar american a făcut harta posesorilor de arme

Publicat: 27 12. 2012, 13:57
Actualizat: 08 05. 2019, 21:26

Ziarul american „Journal News” se află în mijlocul unui scandal după ce luni a publicat o listă cu numele și adresele tuturor persoanelor din Westchester, Putnam și Rockland County (în statul New York) care dețin arme, informează Huffington Post.

Pentru realizarea articolului cu titlul „Deținătorul de arme de vizavi: Ce nu știai despre vecinii care au arme”, jurnaliștii au invocat legea privind accesul liber la informații. Astfel, aceștia au primit numele și adresa exactă a fiecărui posesor de armă.

Mai mult, informațiile obținute au fost utilizate pentre realizarea unei hărți interactive.

Pe de altă parte, materialul a fost însoțit de o notă în care se arăta că inclusiv jurnalistul care s-a ocupat de documentarea subiectului și redactarea articolui deține o armă.

„Reporterul > Dwight R. Worley deține un revolver Smith&Wesson 686 .357 Magnum și are permis de port-armă obținut în New York în februarie 2011″, relatează sursa.

Decizia publicației a stârnit numeroase critici, unii cititori acuzând faptul că articolul pune în pericol persoanele respective.

„Conștientizați (…) că, totodată, ați realizat o hartă pe care infractorii o pot folosi pentru a-i jefui pe aceia care nu posedă arme să se apere?”, a comentat un cititor.

„Aveți judecători, polițiști, polițiști pensionați, agenți FBI – ei au permis pentru arme. Odată ce permiteți publicului să vadă unde locuiesc aceștia, îi puneți în pericol”, a arătat Paul Piperato, un funcționar public din Rockland County.

În replică, reprezentanții „Journal News” au arătat că cititorii publicației „sunt interesați să afle cine deține arme în vecinătatea lor”, în special după tragedia de la Sandy Elementary, din Connecticut.

Pe 14 decembrie, Adam Lanza, un tânăr în vârstă de 20 de ani, a deschis focul într-o școală, ucigând 20 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani și 6 adulți.

Atacul a fost al doilea cel mai sângeros din istoria SUA, întrecut numai de cel de la Virginia Tech, din 2007, în care au fost uciși 33 de oameni.