Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva regimului militar din Myanmar

Publicat: 22 02. 2021, 20:03
Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva regimului militar din Myanmar. Sursa foto: Shutterstock

Uniunea Europeană a avertizat că este pregătită să impună sancțiuni împotriva persoanelor care au fost implicate în lovitura militară de stat din Myanmar, anunță Consiliul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Blocul comunitar susține că ideal ar fi ca această criză să fie soluționată prin intermediul dialogului, informează agenția de presă MEDIAFAX.

Luni, miniștrii de Externe ai statelor membre ale Blocului comunitar au condamnat „vehement” lovitura de stat din Myanmar.

„Autorităţile trebuie să manifeste reţinere maximă, toate părţile trebuie să evite violenţele. Uniunea Europeană este pregătită să susţină dialogul pentru soluţionarea crizei, dar este pregătită şi să adopte măsuri restrictive împotriva celor responsabili în mod direct de lovitura de stat militară şi împotriva intereselor economice ale acestora. Autorităţile militare trebuie să îi elibereze imediat şi necondiţionat pe preşedintele U Win Myint, pe consilierul de stat Daw Aung San Suu Kyi şi pe toţi cei deţinuţi sau arestaţi în legătură cu lovitura de stat”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

UE a impus noi sancțiuni și împotriva Rusiei

Miniștrii de Externe ai statelor membre UE au ajuns la un acord luni privind impunerea de noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, ca urmare a condamnării la închisoare a disidentului Aleksei Navalnîi, au informat mai multe surse diplomatice.

Astfel, în urma reuniunii miniștrilor din statele membre s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancțiuni la adresa Rusiei.

Sancțiunile vor viza mai mulți oficiali ruși

În cadrul reuniunii nu au fost discutate nume, dar potrivit unor surse citate de Reuters vor fi vizați șeful Comitetului rus de Anchetă, care se ocupă de toate infracțiunile majore, directorul Administrației Penitenciarelor, directorul Gărzii Naționale din Rusia, dar și procurorul general al Rusiei.

AFP informează că pe lista cu persoane sancționate nu se află niciun oligarh rus.

Astfel, Uniunea Europeană ar urma să folosească noul să instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de la înființarea acestuia.