UNIUNEA EUROPEANĂ. Germania a preluat președinția rotativă a Consiliului UE. Cu ce provocări urmează să se confrunte Berlinul

Publicat: 01 07. 2020, 13:21
Autoritățile germane au revizuit condițiile de acces în țară (FOTO: Shutterstock)

Germania a preluat miercuri, de la Croația, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

În acest context, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că primul subiect de pe agenda Germaniei în această perioadă este modul în care China intervine în Hong Kong, potrivit agenției de presă DPA.

Maas a descris situația din Hong Kong ca fiind „îngrijorătoare” și a adăugat că Beijingul și-a încălcat promisiunile prin adoptarea legii securității în acest teritoriu, lege văzută ca fiind un atac la adresa autonomiei Hong Kong.

„În ceea ce privește China, cel mai important este să acționăm împreună ca europeni decât ca fiecare țară să meargă în direcții diferite. Acesta este unul dintre exemplele care ne arată că singura noastră șansă de a ne afirma la nivel internațional este să acționăm ca europeni, împreună”, a spus Maas.

China „va reprezenta, probabil, primul test” pentru președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, a mai spus oficialul.

Berlinul va asigura președinția timp de șase luni.

Tot miercuri, Germania a preluat și președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, pentru o lună.

Pandemia, una dintre principalele probleme pentru președinția germană

Inițial, Germania plănuise să se axeze pe securitatea granițelor UE, relațiile cu China și schimbările climatice în perioada președinției sale, dar pandemia de COVID-19 a forțat Berlinul să se concentreze pe măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului și pe situația economică a Uniunii.

Potrivit raportului Conferinței de Securitate de la Munchen, pandemia a arătat că Germania trebuie să promoveze politici mai unitare în interiorul UE.

„Amploarea efectelor economice și politice ale pandemiei înseamnă că liderii europeni nu pot să recurgă doar la măsurile cu care erau obișnuiți până acum”, se arată în document.

Una dintre primele provocări ale președinției germane va fi cadrul financiar multianual al Blocului comunitar. Diplomații europeni speră ca acesta să fie aprobat în iulie, dar neînțelegerile cu privire la acest subiect par să nu se fi rezolvat.

Maas a declarat că este esențial ca statele europene să acționeze rapid pentru a permite ca fondurile necesare să ajungă la statele care au cea mai mare nevoie.

„Este important ca state precum Italia sau Spania, care au fost în mod deosebit afectate de criză, să își primească banii rapid”, a spus ministrul german de Externe.

Germania va avea și un rol decisiv în cadrul negocierilor privind relațiile dintre Marea Britanie și UE post-Brexit.

Portugalia va prelua, pe 1 ianuarie 2021, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.