Uniunea Europeană va intensifica acțiunile pentru respingerea presiunilor externe, pe fondul disputelor cu Rusia, China și SUA

Publicat: 27 12. 2023, 16:46

Comisia Europeană a salutat, miercuri, intrarea în vigoare a noului Instrument pentru respingerea presiunilor economice externe, un mecanism care, potrivit comisarului pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, va permite Uniunii Europene să își consolideze poziția geostrategică, în contextul disputelor comerciale cu Rusia, China și Statele Unite.

”Astăzi, a intrat în vigoare noul Instrument de contracarare a acțiunilor coercitive (ACI), furnizând Uniunii Europene mijloace pentru a împiedica și a reacționa la presiunile economice, apărând mai bine interesele comunitare și ale statelor membre pe scena globală”, anunță Comisia Europeană.

Noul mecanism furnizează, conform Comisiei Europene, un cadru pentru reacții ”calibrate” în sensul opririi presiunilor economice, oferind posibilitatea impunerii de taxe vamale și restricții asupra statelor terțe, în domeniile drepturilor de proprietate intelectuală, accesului la investiții directe și participării la proceduri publice de achiziții.

”Noua reglementare furnizează cadrul legal pentru a răspunde la acțiuni coercitive și oferă Uniunii Europene mijloacele de lansare a investigațiilor și de luare a deciziilor. Sunt prevăzute termene și proceduri pentru părțile afectate de presiunile externe, care pot contacta Comisia Europeană și pot participa la consultări înainte de a fi decise măsuri de retorsiune. De asemenea, noul instrument furnizează un cadru prin care UE poate cere unui stat terț să remedieze daunele provocate”, subliniază Comisia Europeană.

Instrumentul a fost creat în contextul în care Uniunea Europeană și statele membre au fost vizate de presiuni economice deliberate în ultimii ani. Uniunea Europeană are o serie de dispute comerciale cu Rusia, China și chiar cu Statele Unite.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și comisar pentru Comerț, a salutat intrarea în vigoare a noului mecanism.

”Acest instrument esențial transmite semnalul clar că Uniunea Europeană respinge acțiunile coercitive la nivel economic lansate de națiuni terțe și că UE va fi mai incisivă în apărarea drepturilor și intereselor noastre legitime. Este o bază importantă pentru securitatea economică a Uniunii Europene și a statelor membre, furnizând garanții de reziliență și stabilitate într-o lume tot mai instabilă”, a afirmat Valdis Dombrovskis.

Foto: Profimedia

Citește și:

Exporturile de petrol ale Rusiei se îndreaptă aproape în totalitate spre China și India, prin evitarea sancțiunilor occidentale