Vaccinarea anti-COVID devine obligatorie în Austria. Ce riscă cei care refuză să se imunizeze

Publicat: 01 02. 2022, 13:14
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Vaccinarea împotriva COVID-19 devine obligatorie începând de săptămâna aceasta în Austria pentru toate persoanele de peste 18 ani, iar cei care încalcă legea riscă amenzi considerabile.

Mai multe țări au introdus vaccinarea obligatorie pentru persoanele în vârstă sau pentru personalul medical, dar Austria este prima țară din Europa care a adoptat o măsură atât de radicală, notează BBC.

Guvernul Austriei spune că vaccinurile sunt eficiente în prevenirea formelor severe de boală și că legea este necesară pentru a preveni ca sistemul sanitar să fie din nou paralizat.

Karoline Edtstadler, ministrul pentru Constituție și Afaceri Europene, spune că Guvernul este „foarte conștient de faptul că acesta este cu adevărat un pas dificil și o măsură foarte severă”.

Cu toate acestea, spune oficialul, este o măsură necesară.

„Noi, ca politicieni, avem responsabilitatea de a ne asigura că sistemul de sănătate încă funcționează, că societatea, în ansamblu, poate trăi normal”, a spus Edtstadler.

Autoritățile din Austria recunosc că măsura poate afecta drepturile omului

Ea spune, totuși, că vaccinarea obligatorie este o „imixtiune în drepturile omului”.

„Dar în acest caz, această imixtiune poate fi justificată. Avem nevoie să ieșim din pandemie și știm că vaccinarea este singura modalitate de a ieși din ea și de a reveni la o viață normală”, a mai spus oficialul.

Vaccinarea obligatorie, spune ea, va expira în ianuarie 2024 și autoritățile ar putea renunța la ea mai devreme dacă pandemia o va permite.

Legea intră în vigoare pe 3 februarie, dar autoritățile nu vor începe verificarea stării de vaccinare a oamenilor până la jumătatea lunii martie.

Cei care refuză să fie vaccinați riscă amenzi cuprinse între 600 și 3.600 de euro. Sunt scutite de vaccinarea obligatorie persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale sau femeile însărcinate.

Aproximativ 72% dintre austrieci sunt vaccinați cu schema completă.

Dr. Klaus Markstaller, șeful catedrei de Anestezie și Terapie Intensivă de la Universitatea de Medicină din Viena, spune că vaccinul salvează vieți.

„Este demonstrat în mod clar că vaccinarea împiedică apariția formelor severe ale bolii și, prin urmare, reduce în mod semnificativ internarea la Terapie Intensivă. Așadar, dacă doriți să reduceți semnificativ riscul personal și riscul pentru cei dragi, vaccinați-vă”, spune Markstaller.

Unii austrieci se întreabă cât de strict va fi aplicată legea. Thomas Hofer, un analist politic, spune că totul depinde de modul în care coronavirusul se va răspândi în următoarea perioadă.