Vaccinul anti-Covid de la Pfizer face față noilor tulpini, mai puțin uneia. Care e varianta SARS-Cov-2 pe care nu o acoperă

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer face față noilor tulpini, mai puțin uneia. Care e varianta SARS-Cov-2 pe care nu o acoperă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/02/2021, 00:27
Actualizat: 09/02/2021, 20:28

Vaccinul produs de companiile Pfizer și BionTech neutralizează cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud. Dar o analiză realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a arătat că, totuși, capacitatea sa de neutralizare a fost „lejer inferioară” împotriva unei alte variante sud-africane apărute recent.

Analiza a fost realizată pe plasma recoltată de la 20 de persoane care au fost deja imunizate cu vaccinul produs de Pfizer și BioNTech.

Variantele SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud au aceeaşi mutaţie N501Y, însă la cealaltă tulpină sud-africană se întâlneşte mutaţia E484K, toate intervenite la proteina Spike (S) care „ar putea creşte afinitatea” acesteia faţă de receptorul ACE2 al celulei umane prin intermediul căruia pătrunde în organism, relatează Agerpres.

Echipa de la Universitatea din Texas a proiectat combinaţii ale mutaţiilor găsite în aceste variante şi a analizat plasmele a 20 de participanţi la un studiu clinic cu vaccinul BNT162b2 de la Pfizer, după două sau patru săptămâni de la imunizare cu două doze administrate la interval de trei săptămâni.

În fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea SARS-CoV-2 precum şi a tulpinilor mutant ale coronavirusului, potrivit revistei Nature Medicine, mai scrie sursa citată.

Autorii au găsit „probe de neutralizare a virusurilor mutante” în ansamblul plasmelor, cu o ”uşoară variaţie”, deoarece neutralizarea împotriva mutaţiei E484K a fost „uşor inferioară”, comparativ cu cea împotriva mutaţiei N501Y.

Studiul semnalează totodată că mutaţia N501Y pare să amplifice gazdele pe care virusul le poate infecta şi să includă de asemenea şoarecii.

Autorii avertizează că evoluţia continuă a SARS-CoV-2 „necesită o observare constantă a eficacităţii vaccinului împotriva tulpinilor emergente”.

Vaccinarea în România: În ultimele 24 de ore au fost 66 de reacții adverse, dintre care 65 la Pfizer și 1 la Moderna

De la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid în România, au fost imunizate 661.062 de persoane, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

11 reacții adverse sunt în curs de investigare

Potrivit unui anunț făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, conform datelor transmise de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, luni situația vaccinărilor în România este următoarea: număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) 30.598, iar Moderna 4.428 de doze.

De asemenea, conform ultimelor date făcute publice, numărul total de persoane vaccinate cu o doză este 430.776 și cu două doze 230.286.

Potrivit CNSU, în ultimele 24 de ore au existat 66 de reacții la vaccinare, din care 65 la Pfizer și 1 la Moderna.

Legat de numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 2.489. Un număr de 11 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Se văd eforturile depuse în ultima perioadă. România, pe locul 14 la nivel global în ceea ce priveşte rata de doze de vaccin administrate”

Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, spune că România se află pe locul 14 la nivel global în ceea ce privește numărul de doze de vaccin anti COVID-19 administrate la suta de persoane.

În România se văd eforturile depuse în ultima perioadă, în ultimele săptămâni. Astfel că, pe o analiză efectuată şi publicată în cursul zilei de ieri, România se află pe locul 14 la nivel global, cu o rată de doze administrate la suta de persoane de 4,41 de doze, peste media europeană de 3,77 şi în faţa unor ţări care au sisteme de sănătate mult mai performante, mult mai eficiente, ţări precum Germania, Franţa Italia, Polonia şi aşa mai departe. Analiza prezintă date din 73 de ţări şi în total până în momentul de faţă sunt peste 131 de milioane de doze administrate, chiar şi cu o medie de 4,7 milioane de doze pe zi la nivel global”, a afirmat Baciu, potrivit Agerpres. 

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican