VIDEO: Cum l-a transformat propaganda nord-coreeană pe Kim Jong-Un într-un RĂZBOINIC

VIDEO: Cum l-a transformat propaganda nord-coreeană pe Kim Jong-Un într-un RĂZBOINIC
Publicat: 09/04/2013, 16:30
Actualizat: 29/07/2014, 18:01

Propaganda nord-coreeană l-a transfigurat pe tânărul lider Kim Jong-un, în perioada proferării de invective belicoase la adresa Seulului și Washingtonului, schimbându-i imaginea de lider care îndrumă poporul în cea de comandant de război ce sfidează un Goliat, comentează AFP.

În ultimele săptămâni, presa, aflată sub controlul regimului, a schimbat reprezentările obișnuite ale „liderului suprem”, cu scopul evident de a prezenta o imagine „dură” a acestui tânăr cu o față ca de păpușă și un mers nesigur.

Imediat ce a preluat puterea, după moartea tatălui său, Kim Jong-il, la sfârșitul lui 2011, tânărul Kim Jong-un, al treilea membru al dinastiei comuniste ce poartă acest nume, este prezentat într-un cadru militar, în compania unor ofițeri de rang înalt, în posturi rigide și cu expresii grave purtând uniformă.

Imaginile urmăresc să convingă lumea că tranziția puterii a reușit și de loialitatea forțelor armate față de noul conducător, lipsit de experiență, în vârstă de mai puțin de 30 de ani. Pe scrut, este vorba despre o continuitate a politicii militariste de la tată la fiu.

Prezentat „înconjurat de militari de cel mai înalt rang, tânărul Kim obținea probabil un anumit grad de credibilitate, fără ca măcar să fi efectuat stagiul militar”, analizează Katy Oh de la Institute for Defence Analyses din Alexandria (Virginia, în estul Statelor Unite).

Însă acest ton se schimbă la jumătatea lui 2012. Fotografiile cu Kim-soldatul nu dispar, ci sunt mai rare, iar de sub trăsăturile războinicului începe să apară fața unui bărbat binefăcător, zâmbitor, paternalist.

După modelul bunicului său Kim Il-sung, fondatorul regimului în 1948, iar ulterior al tatălui său, Kim Jong-un este prezentat oferind sfaturi în vederea unei bune planificări fermelor și atelierelor, el este purtătorul de mesaj al unui viitor luminos al „Republicii Democratice Populare Coreene” în școli.

Mai extrovertit, în public, decât tatăl său, noul lider se amuză în mod demonstrativ, arată că îi place ceea ce face și se prezintă într-un parc de distracție, în timp ce milioane de nord-coreeni suferă de foame, potrivit ONU și unor ONG-uri prezente în țară.

Ulterior, presa de stat prezintă, în diverse ipostaze, imagini cu soția sa, o tânără elegantă, care aduce o notă de modernitate unei țări închise și izolate, în care lipsește totul.

Nord-coreenii sunt obișnuiți cu această mască a lui Ianus – cu o față de războinic și alta de patriarh.

În lucrarea sa „The Cleanest Race” (Cea mai pură rasă), B.R. Myers, un expert în propaganda nord-coreeană, argumentează că Phenianul apără o ideologie fondată pe rasă, care le conferă nord-coreenilor virtuți morale superioare celor ale străinilor, dar nu și fizice, obligându-i din această cauză să se plaseze sub protecția unui lider.

O nouă schimbare de imagine are loc la sfârșitul lui 2012, odată cu lansarea cu succes a unei rachete cu rază lungă de acțiune, în decembrie, asimilată de Seul și Washington unei rachete balistice, și cu al treilea test nuclear, în februarie.

Kim-soldatul devine omniprezent, vizitând cazemate, inspectând tranșee, baterii de artilerie pe insule aflate la frontiera maritimă în Marea Galbenă, stând semeț la prora unei nave militare, suportând fără să clipească rafale de vânt și ploaia.

În momentul în care Coreea de Nord amenință Statele Unite cu o lovitură nucleară – unii experți cred că țara nu dispune de mijloacele tehnologice în acest sens – Kim este prezentat la biroul său, într-o sală de comandament, înconjurat de ofițeri superiori. În plan secund, o hartă de Stat Major detaliază lovituri de rachete și ținte americane.

„Schimbarea s-a operat cu adevărat după testul nuclear. Imaginile au devenit în mod brusc amenințătoare”, analizează Byeon Yeong-wook, un fotograf la cotidianul sud-coreean Dong-A Ilbo, însărcinat să editeze, de mai mulți ani, imagini transmise de propaganda nord-coreeană.

„Noi putem să considerăm anumite imagini ca exagerate sau ridicole, însă populația nord-coreeană recunoaște fără ezite (în ele) figura unui lider puternic și curajos”, subliniază el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului