Viktor Orban face din nou declarații extremiste: Țările în care rasele se amestecă „nu mai sunt națiuni”

Publicat: 25 07. 2022, 08:48
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban / Sursa FOTO: Twitter

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a dezlănțuit împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene, într-un discurs susținut la Băile Tușnad, unde a participat la o școală de vară. Afirmațiile lui Orban au atras imediat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a afirmat Orban, adăugând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Afirmațiile de acest gen ale lui Viktor Orban nu sunt noi, dar de data aceasta au fost formulate în termeni duri, de extremă dreapta, scriu jurnaliștii britanici, care au preluat aceste declarații de-a dreptul halucinante ale liderului naghiar.

Reacțiile la declarațiile extremiste ale lui Orbam nu s-au lăsat așteptate. Katalin Cseh, europarlamentar din partea partidului de opoziție Momentum, a declarat că a fost îngrozită de discursul premierului.

„Declarațiile sale amintesc de o perioadă pe care cred că am dori cu toții să o uităm. Ele arată cu adevărat adevăratele culori ale regimului”, a spus ea, potrivit The Guardian..

Mai mult, Cseh s-a adresat persoanelor de rasă mixtă din Ungaria, pe Twitter, spunând: „Culoarea pielii tale poate fi diferită, poți veni din Europa sau de dincolo de ea, dar ești unul dintre noi și suntem mândri de tine. Diversitatea întărește națiunea, nu o slăbește”.

Europarlamentarul român Alin Mituța a răspuns și el la comentariile lui Orbn. „Să vorbești despre „puritate” rasială sau etnică, mai ales într-o regiune atât de mixtă cum este Europa Centrală și de Est, este pur delirant și periculos. La fel este și domnul Orban”, a scris el pe Twitter.

Orban a făcut aceste declarații, sâmbătă, în cadrul discursului anual susținut la Școala de Vară de la Băile Tușnad, în județul Harghita, undea lansat anterior idei politice sau direcții ideologice majore. În 2014, a spus aici pentru prima dată că vrea să construiască o „democrație iliberală” în Ungaria, mai scriu jurnaliștii britanici.

Orban a prezis declinul Occidentului și a profețit „un deceniu de pericol, incertitudine și război”

Anul acesta, Orban a ținut un discurs apocaliptic în care a prezis declinul Occidentului și a profețit „un deceniu de pericol, incertitudine și război”. De asemenea, el a criticat aspru sprijinul militar occidental pentru Ucraina, poziționându-se drept cel mai important aliat al Moscovei în interiorul Uniunii Europene.

„Cu cât mai multe arme moderne le oferă NATO ucrainenilor, cu atât mai mult rușii vor împinge linia frontului înainte… Ceea ce facem noi este să prelungim războiul”, a declarat Orbán în timpul discursului de sâmbătă.

Orban a declarat că sarcina Occidentului nu ar trebui să fie aceea de a spera la o victorie ucraineană, ci de a media un acord de pace. „Nu ar trebui să fim de partea Rusiei sau a Ucrainei, ci între cele două”, a spus el, adăugând că politica de impunere a sancțiunilor asupra Rusiei nu a funcționat.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a descris afirmațiile lui Orbán drept „propagandă rusă”.

Ungaria este membră a NATO, dar Orbán are de mult timp relații calde cu Putin și a petrecut cinci ore la Moscova discutând cu liderul rus, în februarie, cu puțin timp înainte de invazia rusă. Discursul a avut loc la două zile după ce ministrul său de externe a făcut o călătorie surpriză la Moscova pentru discuții și îl plasează cu mult în afara consensului european privind războiul.