Vladimir Putin i-a luat apărarea lui Edward Snowden, numindu-l „apărător al drepturilor omului”

Publicat: 04 09. 2013, 12:32
Actualizat: 07 06. 2014, 04:38

Președintele rus Vladimir Putin i-a luat, miercuri, apărarea fostului consultant al serviciilor de informații americane fugar, Edward Snowden, calificându-l drept un „apărător al drepturilor omului” neînțeles de Statele Unite, relatează AFP.

„Înțeleg că serviciile secrete americane au interesul de a-l prezenta ca pe un trădător, dar este un om care are un mod de a gândi cu totul diferit, el se consideră un apărător al drepturilor omului (…) și se comportă cu noi ca atare”, a declarat Putin într-un interviu acordat Pervîi Kanal.

Snowden „nu a încercat vreodată să ne divulge ceva”, a afirmat Putin, răspunzând întrebării dacă informaticianul american a propus serviciilor secrete rusești informații confidențiale despre activitățile colegilor lor americani.

„Nu am primit nimic din partea sa și nici nu ne-am dorit”, a subliniat el.

La începutul lunii august, Edward Snowden a obținut azil temporar de un an în Rusia, după ce a petrecut peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Șeremetievo din Moscova, unde a sosit din Hong Kong.

Putin a anunțat că informaticianul american a contactat diplomați ruși înainte de a veni la Moscova, propunând Rusiei „să lupte împreună cu el împotriva încălcărilor drepturilor omului și legii Statelor Unite”.

Rusia a respins propunerea sa, a oferit asigurări Putin, precizând a aflat despre sosirea lui Snowden la Moscova doar cu două ore înainte de aterizarea avionului său.

„Nu am nicio idee în legătură cu ceea ce va face acum. Dar este clar că nu îl vom preda (Statelor Unite). Poate să se simtă în siguranță aici”, a subliniat Putin.

„Probabil, după ce va trece un anumit timp, America va înțelege că nu este un trădător sau un spion, că este un om cu convingeri (…) și se vor găsi anumite compromisuri”, a adăugat președintele rus.

Washingtonul a cerut în mai multe rânduri extrădarea lui Snowden în țara sa, unde a fost inculpat de spionaj după ce a făcut dezvăluiri despre supravegherea electronică mondială efectuată de Statele Unite.