Wall Street Journal: Fotografii din satelit par să arate că Iranul curăță un complex folosit la teste nucleare

Wall Street Journal: Fotografii din satelit par să arate că Iranul curăță un complex folosit la teste nucleare
Publicat: 31/05/2012, 18:25
Actualizat: 31/05/2012, 22:37

Fotografii din satelit publicate de un institut din Washington par să arate eforturi intense ale Iranului, în ultima săptămână, de a curăța un complex militar situat la sud de Teheran, suspectat că ar fi folosit pentru cercetări privind arme nucleare, relatează Wall Street Journal în ediția online.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a exercitat presiuni asupra Iranului să permită inspectorilor săi să viziteze complexul militar, cunoscut drept Parchin, despre care AIEA crede că ar fi fost implicat în testarea unor explozivi puternici, folosiți pentru simularea unei detonări nucleare.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională (ISIS) a postat miercuri imagini din satelit, realizate la 25 mai, care par să arate distrugerea a două clădiri la Parchin și folosirea unor utilaje grele pentru a muta pământul și echipamentul.

Aceste activități aveau loc într-o zonă în care AIEA consideră că se afla un container folosit pentru a efectua teste cu explozibil puternic. ISIS a postat de asemenea fotografii din aprilie care păreau să arate eforturile iraniene de a spăla complexul Parchin cu apă.

„Ultimele imagini generează îngrijorări că Iranul încearcă să demoleze complexul înainte de a permite o vizită a AIEA”, a precizat ISIS în raportul său. „Demolarea celor două clădiri ar putea indica și faptul că Iranul nu intenționează să permită accesul inspectorilor prea curând”.

Iranul a negat în ultimele săptămâni că ar fi încercat să curețe complexul Parchin. Dar AIEA și-a exprimat îngrijorarea într-un raport săptămâna trecută. „Clădirile de interes pentru agenție sunt acum subiectul unor activități intense care ar putea afecta abilitatea agenției de a face verificări”, a scris directorul AIEA Yukiya Amano.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase