Website-uri care vindeau droguri, arme și carduri furate, închise după o amplă operațiune de securitate cibernetică

Publicat: 21 07. 2017, 13:03
Actualizat: 21 07. 2017, 20:07

Investigația reprezintă cea mai puternică acțiune internațională împotriva rețelelor online pentru vânzarea mărfurilor ilegale, scrie cotidianul Financial Times într-un articol intitulat „O operațiune cibernetică mondială a condus la închiderea bazarurilor online obscure – Website-urile comercializau droguri, arme și carduri furate, având lunar tranzacții de zeci de milioane de dolari”.

Site-ul Alphabay era cel mai mare spațiu de tranzacționare din lume, iar Hansa Market ocupa locul al treilea.

Operațiunea de securitate cibernetică a fost efectuată de zeci de agenții guvernamentale din țări precum Statele Unite, Olanda, Thailanda, Canada, Marea Britanie, Franța și altele.

„Au reușit să prindă cei mai mari pești din mare”, explică Nicolas Christin, profesor la Universitatea Carnegie Mellon specializat studierea în website-urilor de vânzări.

Alphabay a efectuat tranzacții de peste un miliard de dolari de la înființarea în anul 2014, confirmă Agenția UE a poliției (Europol), vânzările fiind în bitcoin sau în alte criptomonede. Alphabay avea zilnic tranzacții cuprinse între 600.000 și 800.000 de dolari, potrivit studiilor efectuate de Nicholas Christin, având o amploare de două ori mai mare decât Silk Road, celebrul site al Internetului obscur închis de autorități în anul 2013.

Autoritățile au depus eforturi ani întregi pentru destructurarea acestor website-uri de vânzări ilegale, greu de localizat deoarece utilizează soft-uri dispersate în rețeaua Tor, care asigură anonimatul utilizatorilor, făcând aproape imposibilă detectarea lor.

Oficiali olandezi au preluat controlul asupra Hansa Market la sfârșitul lunii iunie, continuând funcționarea în mod incognito pentru a colecta date despre utilizatori, precizează Europol. Pe 4 iulie, anchetatorii au închis Alphabay, dar fără a dezvălui implicarea, generând speculații că fondatorul site-ului ar fi fugit cu banii.

Însă, pe 5 iulie, fondatorul Alphabay – Alexandre Cazes, un canadian în vârstă de 25 de ani care trăia extravagant în Thailanda – a fost arestat de autoritățile thailandeze. Alexandre Cazes a murit în închisoare săptămâna trecută, în ceea ce pare a fi o sinucidere, potrivit Departamentului de Justiție din SUA.