WikiLeaks publică „cele mai detaliate documente ‘scurse’ vreodată de la CIA: Sunt mult mai ample decât fișierele Snowden

Publicat: 08 03. 2017, 11:58

Documentele includ deja, doar din această primă tranșă, mai multe pagini decât fișierele Snowden care au devoalat puterea imensă de supraveghere a NSA și a altor agenții americane. Odată cu transmiterea către public a documentelor, WikiLeaks a asigurat că CIA „a pierdut controlul arsenalului pe care îl deține”, inclusiv a echipamentelor software și a exploiturilor pe care, dacă le-ar folosi cu adevărat, ar duce la un control paralel al multor calculatoare din întreaga lume. Este vorba inclusiv despre softuri care le-ar putea permite oamenilor să preia controlul asupra celor mai populare produse electronice pe care le folosesc oamenii în zilele noastre, pretind cei de la WikiLeaks. 

„’Year Zero’ se referă la domeniul și direcția programului global de supraveghere desfășurat de CIA, arsenalul său malware și zeci de exploituri care ar putea fi folosite împotriva unei game extrem de variate de produse vândute atât în SUA, cât și în Europa, inclusiv iPhone-urile Apple, sistemul de operare Android al Google, Microsoft Windows și chiar televizoarele Samsung, care sunt transformate în microfoane ascunse”, a transmis organizația în comunicatul de presă citat.  

Începând cu anul 2001, CIA a câștigat teren din punct de vedere politic și financiar în fața NSA (Agenția de Securitate Națională) și a dezvoltat nu numai o adevărată „flotă” de drone, ci și un tip distinct de supraveghere la nivel global și propria „armată” de hackeri. Divizia de „pirați cibernetici” a agenției a făcut astfel posibilă evitarea deconspirării către NSA a operațiunilor deseori controversate. 

Până la finalul lui 2016, divizia de hackeri a CIA, care cade în resposabilitatea CCI (Centrul pentru Cyber Intelligence), a avut înregistrați peste 5.000 de utilizatori și a produs mai mult de 1.000 de sisteme de hacking, viruși, troiani și alte sisteme malware, astfel că, până în 2016, „pirații cibernetici” au folosit mai multe șiruri de cod decât cele necesare pentru funcționarea Facebook. Astfel, CIA a construit propriul NSA, arată WikiLeaks, cu o răspundere publică și mai mică și fără să răspundă în mod public la întrebarea „de ce e nevoie de asemenea cheltuieli bugetare pentru a dubla capacități identice cu cele ale unei agenții rivale?”. 

Potrivit sursei citate, documentele făcute publice nu includ și lista concretă a „armelor” electronice folosite, iar organizația se va abține de la publicarea software-urilor folosite de CIA, „până la ajungerea la un consens referitor la natura politică și tehnică a programelor CIA”. Documentele au fost puse la dispoziție de o sursă care a intenționat demararea unor discuții referitoare la eventuale abuzuri de putere din partea CIA și a depășirii atribuțiilor Agenției, mai arată sursa citată. 

„Într-o declarație dată WikiLeaks, sursa detaliază mai multe întrebări pentru care se impune urgent dezbaterea publică, printre ele inclusiv aceea referitoare la modul în care CIA își folosește capacitățile de supraveghere tehnică și își depășește puterile legitime. (…) Sursa dorește inițierea unei dezbateri publice referitoare la securitatea, construirea, utilizarea, proliferarea și controlul democratic al armelor în cyberspațiu”, arată cei de la WikiLeaks. 

 

Organizația a plănuit publicarea fișierelor mai devreme, dar strategia a fost blocată atunci când conferința de presă prin care se transmiteau informațiile a fost încheiată de hackeri, a susținut Assange.