Yakuza și-a lansat propria publicație

Publicat: 10 07. 2013, 18:20
Actualizat: 27 03. 2019, 19:00

Yakuza, sindicatul crimei organizate din Japonia, și-a lansat propria publicație, care include și o rubrică dedicată poeziei, informează AFP.

Potrivit mai multor ziare japoneze, primul număr al publicației Yamaguchi-gumi Shinpo – Gazeta clanului Yamaguchi, unul dintre cele mai puternice și importante din Japonia – a fost lansat de curând.

În mod previzibil, publicația nu se găsește la chioșcurile de ziare obișnuite, însă cei circa 28.000 de membri ai clanului au primit acest prim număr, de opt pagini, al cărui editorial este scris de șeful grupării, Kenichi Shinoda, cu scopul de a ridica moralul „trupelor” sale.

Potrivit cotidianului Sankei Shimbun, care a reușit să facă rost de publicație, Kenichi Shinoda le reamintește în editorialul său tinerelor generații yakuza valorile și disciplina care au făcut ca sindicatul crimei organizate din Japonia să crească în importanță în decursul deceniilor. El le spune acestora că yakuza trece prin „timpuri grele” și că nu trebuie să se culce pe lauri dacă vor să-și dezvolte afacerile și să obțină venituri.

Publicația conține și rubrici mai „lejere”: o pagină cu jocuri (Go, Shogi), o cronică literară cu haiku (poeme tradiționale japoneze) și o pagină de știri mondene, unde cititorii pot vedea toate detaliile despre cele mai recente partide de pescuit ale șefilor clanului.

Ca și mafia italiană și triadele din China, membrii yakuza au afaceri în domenii diverse, de la jocuri ilegale la trafic de droguri și prostituție, activități bancare și imobiliare. Organizațiile care fac parte din yakuza nu sunt oficial ilegale, iar activitățile lor au fost mult timp tolerate de autorități, însă legile anti-mafia au devenit din ce în ce mai dure în ultimii ani. Numărul membrilor yakuza a scăzut în ultimii ani, cu circa 7.000 anual, însă cifra lor totală ajunge la peste 63.000 în arhipelag, potrivit cifrelor furnizate de poliția națională.

Clanul Yamaguchi a pierdut, de exemplu, 3.300 de membri în 2012, însă reprezintă încă 40% din crima organizată din Japonia, potrivit poliției nipone.

Potrivit presei japoneze, al doilea număr al publicației Yamaguchi-gumi Shinpo ar trebui să apară în câteva luni.