Zeci de europarlamentari cer demiterea lui Josep Borrell. Care este motivul

Publicat: 09 02. 2021, 13:17
Zeci de europarlamentari cer demiterea lui Josep Borrell. Care este motivul. Sursa foto: Profimedia

Peste 70 de membri ai Parlamentului European au semnat până în prezent un proiect de scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îi cer acesteia să îl demită pe Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

Europarlamentarii solicită demiterea acestuia ca urmare a vizitei sale recente din Rusia, iar printre semnatarii documentului se numără și eurodeputați români, de la toate formațiunile, informează Digi24.

„Noi, membri ai Parlamentului European semnatari ai acestei scrisori, suntem extrem de preocupați de vizita umilitoare a vicepreședintelui Josep Borrell la Moscova, care a produs daune imense reputației Uniunii Europene”, se arată în scrisoare.

Semnatarii susțin că Borrell a mers din proprie inițiativă în Rusia, în pofida „crimelor comise de regimul Putin împotriva adversarilor săi politici”.

Aceștia îl acuză de șeful diplomației europene că nu a condamat arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi și că nu l-a vizitat pe acesta în închisoare.

Totodată, semnatarii documentului sunt nemulțumiți și de faptul că Borrell nu a apărat interesele europene atunci când ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atacat Uniunea Europeană.

Europarlamentarii spun că Josep Borrell ar fi trebuit să plece din întâlnirea cu Serghei Lavrov în momentul în care a aflat de expulzarea celor trei diplomați occidentali pentru că ar fi participat la protestele de susținere a lui Navalnîi.

Europarlamentarii mai susțin că vizita lui Borrell la Moscova a produs „daune severe reputației UE și demnității funcției” și îi cer Ursulei von der Leyen să ia măsuri în cazul în care Borrell nu va decide să demisioneze.

 

 

Documentul, semnat și de mai mulți europarlamentari români

Europarlamentarul estonian Riho Terras a venit cu inițiativa acestei scrisori, iar documentul a fost semnat deja de eurodeputați din mai multe grupuri politice.

Printre semnatari se numără și mai mulți europarlamentari români: Eugen Tomac, Marian-Jean Marinescu, Nicolae Ştefănuță, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru, Gheorghe Falcă, Vlad Gheorghe, Ramona Strugariu sau Dragoş Tudorache.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat luni că Ursula von der Leyen „îi acordă întregul ei sprijin Înaltului Reprezentant pentru vizita la Moscova”, dar că subiectul va fi discutat marți în cadrul ședinței Colegiului comisarilor.

Cum se apără Borrell

Josep Borrell și-a apărat sâmbătă decizia de a merge în vizită oficială în Rusia și a pledat pentru continuarea dialogului cu Moscova.

Borrell a declarat că menținerea canalelor diplomatice este esențială în această perioadă.

„Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise, nu numai pentru a dezamorsa crizele sau incidentele, dar şi pentru a avea schimburi directe, pentru a transmite mesaje ferme şi sincere, mai ales atunci când relaţiile sunt departe de a fi satisfăcătoare”, a afirmat oficialul într-un comunicat.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat de către o instanță de la Moscova la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru încălcarea unei sentințe anterioare, de condamnare cu suspendare.

Liderul opoziției ruse nu s-ar fi prezentat în fața oficialilor de probațiune, așa cum era specificat în sentința pe care o primise deoarece se afla în Germania pentru a primi tratament după ce a fost otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic.

Decizia de condamnare a lui Navalnîi a fost puternic criticată de statele occidentale, critici pe care Kremlinul le-a descris ca fiind ingerințe în politica internă a Rusiei.