Zeci de membri ai Congresului denunță acțiunile UE contra companiilor din SUA și cer intervenția președintelui Biden

Publicat: 18 12. 2023, 22:21

Zeci de membri ai Congresului SUA i-au semnalat, luni, președintelui Joseph Biden că autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană vizează în mod incorect companii americane din domeniul tehnologiei informaționale, părând să evite firmele europene și chineze.

În virtutea Actului legislativ privind Piețele Digitale (DMA), cinci companii americane din domeniul tehnologiei informaționale – Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft — au fost desemnate ca fiind furnizori de servicii care ”dețin control asupra accesului” pe platforme online. În virtutea noilor reglementări europene, începând din martie 2024, aceste companii, alături de grupul chinez ByteDance, care deține platforma TikTok, vor fi obligate să le ofere clienților acces la aplicații ale platformelor rivale.

Într-o scrisoare vizualizată de agenția Reuters, 21 de membri ai Camerei Reprezentanților au avertizat că noile reglementări ale Uniunii Europene ar putea afecta interesele economice și de securitate ale SUA, cerându-i președintelui Biden să obțină angajamente din partea instituțiilor de la Bruxelles că noile norme vor fi implementate corect.

”Asigurarea rolului nostru de conducere în acest domeniu este imperativă pentru economia noastră și pentru angajații americani. Desemnarea principalelor companii din SUA ca fiind furnizori care controlează accesul riscă să perturbe economia SUA, să diminueze rolul nostru de conducere la nivel mondial în sfera digitală și să pericliteze securitatea consumatorilor”, afirmă membrii Camerei Reprezentanților.

Deocamdată, nici Comisia Europeană și nici Președinția SUA nu au făcut vreun comentariu pe această temă.

Uniunea Europeană este considerată de unii specialiști ca fiind lider mondial în sfera reglementărilor digitale. Actul legislativ privind Piețele Digitale (DMA) și Actul legislativ privind Serviciile Digitale (DSA) reprezintă acțiuni majore de reglementare și, conform unor specialiști, par a viza marile companii tehnologice din SUA.

Semnatarii scrisorii adresate președintelui Biden s-au întrebat de ce companiile chineze Alibaba, Huawei și Tencent nu au primit același statut și de ce firmele europene nu sunt monitorizate la fel de strict. ”În mod inexplicabil, Uniunea Europeană nu a acordat același statut grupurilor europene de retail, platformelor de distribuire a conținutului, firmelor specializate în tranzacții și nici rețelelor de telecomunicații”, subliniază congresmenii republicani și democrați, care îi cer președintelui Biden să se asigure că noile norme europene nu vor fi utilizate incorect pentru a viza companii americane.

Administrația SUA a avertizat constant Uniunea Europeană să nu aplice reglementări foarte stricte companiilor tehnologice americane.

Foto: Profimedia

Citește și: Parteneriat STRATEGIC între Ungaria și Turcia / Viktor Orban speră că cele două țări vor fi ”câștigătoare în secolul 21”