Zeci de mii de oameni au protestat la Dublin împotriva scumpirilor! Corporațiile și politicienii, țintele furiei populare! – VIDEO

Zeci de mii de oameni au protestat la Dublin împotriva scumpirilor! Corporațiile și politicienii, țintele furiei populare! - VIDEO
Zeci de mii de oameni au protestat la Dublin împotriva scumpirilor! Corporațiile și politicienii, țintele furiei populare! - VIDEO / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 25/09/2022, 08:56

S-a protestat masiv și în acest weekend, cu orașul Dublin cap de afiș pe harta nemulțumirilor. Zeci de mii de oameni au inundat străzile capitalei Irlandei pentru a scanda împotriva scumpirilor orchestrate de corporații, cu acordul tacit al politicienilor.

De fapt, acestea au și fost țintele furiei populare, oamenii strigându-și nemulțumirile față de politicile socio-economice din prezent.

Ce este coaliția Cost of Living

Manifestaţia a fost organizată de coaliţia Cost Of Living (C0stul vietii), formată din 30 de organizaţii, inclusiv sindicate, organisme studenţeşti şi ale pensionarilor şi partide politice din Opoziţie. Cu toții au îndemnat Guvernul să adopte măsuri radicale împotriva crizei costului vieţii şi a locuinţelor.

Marşul a început în Piaţa Parnell la ora 14.30, participanţii purtând bannere şi scandând „costul vieţii este al naibii de mare”. Apoi, manifestanţii s-au îndreptat spre strada O’Connell şi College Green, punctul final al marșului fiind Piaţa Merrion, unde au fost pronunţate discursuri.

Preşedintele Sinn Fein, Mary-Lou McDonald, a condus o delegaţie a partidului la acest protest. Ea a acuzat guvernul irlandez că „nu ascultă oamenii de rând”, acuzaţie la care mulţimea a răspuns: „nu le pasă”.

McDonald a mai afirmat că „această criză a costului vieţii arată din nou inegalităţile uriaşe care există în Irlanda”: „Avem nevoie de mult mai mult decât o schimbare a Taoiseach (n.r. – premierul). Avem nevoie de o schimbare de guvern. Avem nevoie de un guvern al poporului şi de un guvern pentru o schimbare reală”.

Solicitări privind reducerea costului vieții

McDonald a cerut la Dublin reducerea chiriilor şi interzicerea creşterii chiriei timp de cel puţin trei ani, o finanţare mai bună a serviciilor de îngrijire a sănătăţii şi pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi reducerea cu două treimi a costurilor pentru îngrijirea copiilor.

Richard Boyd Barrett din partea People Before Profit, Seamus Dooley din partea Irish Congress of Trade Unions, Beth O’Reilly, preşedinta Union of Students in Ireland, Imelda Brown pentru Irish Senior Citizens Parliament şi Sophia Mulvaney de la Access For All, s-au adresat de asemenea mulţimii.

Un miting similar a avut loc mai devreme la Londonderry. Manifestaţia din Piaţa Guildhall de sâmbătă după-amiază a fost organizată de primarul districtului Derry & Strabane (nord-vestul Irlandei de Nord), Sandra Duffy, pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ea a numit urgenţa legată de costul vieţii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase