Revoluție în Iran. A cincea zi de proteste masive în capitala Teheran, oamenii cer dreptate pentru Mahsa Amini – VIDEO

Revoluție în Iran. A cincea zi de proteste masive în capitala Teheran, oamenii cer dreptate pentru Mahsa Amini - VIDEO
Revoluție în Iran. A cincea zi de proteste masive în capitala Teheran, oamenii cer dreptate pentru Mahsa Amini - VIDEO / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 22/09/2022, 11:31

În Iran se vorbește despre izbucnirea unei adevărate revoluții. Moartea Mahsei Amini, o tânără ucisă în bătaie de Poliția Moralității pentru că nu avea o ținută vestimentară potrivită normelor islamice din țară, a scos lumea în stradă, iar acum mii de iranieni cer răzbunare și chiar schimbarea regimului!

Pentru a cincea noapte consecutivă, în capitala Teheran au avut loc proteste masive și confruntări între tineri şi forţele de ordine.

Teheranul, câmp de luptă

Teheranul a devenit un câmp de luptă, după cum a relatat un martor ocular pentru BBC. „Scenele din cartierul meu seamănă cu un câmp de luptă”, a spus persanul.

Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din Kurdistanul iranian, a fost bătută până la moarte de Poliția Moralității pe motiv că ţinuta ei nu respectă întocmai normele islamice în vigoare în Iran.

Decesul ei a declanșat un val de manifestații nemaivăzut în Iran de la înlăturarea șahului de la putere, în 1979.

În provincia Kermanshah, două persoane au murit în timpul protestelor, au anunțat autoritățile locale. Comandantul poliţiei din Kurdistan, Ali Azadi, a anunţat, de asemenea, decesul unei alte persoane în provincie, potrivit agenţiei Tasnim. În total, şase persoane au murit în câteva zile de proteste, potrivit bilanţului oficial.

Reuters scrie că un ofiţer de poliţie se numără printre victime. Alţi patru membri ai serviciilor de securitate iraniene au fost răniţi în confruntări în Shiraz, sud-vestul țării, notează agenţia de presă IRNA. În fine, în nord-est, la Mashhad, un poliţist a fost incendiat de protestatarii furioși!

Proteste în Iran: gaze lacrimogene, pietre și gloanțe

În total, lumea a invadat străzile din 15 orașe iraniene, scrie IRNA. În a cincea noapte de proteste, Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a făcut arestări pentru a dispersa mulţimile furioase. La rândul lor, oamenii au blocat străzile, au aruncat cu pietre în forţele de securitate, au incendiat vehicule ale Poliţiei şi coşuri de gunoi. Sloganuri antiguvernamentale s-au auzit în tot Iranul.

Capitala Iranului, Teheran, cândva poate cel mai strict oraș de pe glob, este acum de nerecunoscut. Bărbaţi şi femei, dintre care multe şi-au dat jos vălul, s-au strâns în piața centrală cerând dreptate pentru Mahsa Amini.

În fața furiei populare, Poliţia iraniană a transmis că „decesul tinerei Mahsa Amini a fost un incident nefericit”. Totuși, oamenii legii susțin că acesteia i s-a făcut rău în timp ce se afla în arest alături de alte femei. Ba, mai mult, comandantul Poliţiei din Teheran, Hossein Rahimi, continuă să spună că Amini nu a fost lovită, iar polițiștii „au făcut totul” pentru a o ţine în viaţă! Tatăl tinerei acuză Poliția de violență fizică și lovituri cauzatoare de moarte. El a declarat că a văzut trupul fiicei sale, iar Amini avea vânătăi la picioare.