Zelenski a decis înlocuirea șefului Statului Major, după o serie de dispute privind strategia în războiul cu Rusia

Publicat: 08 02. 2024, 18:47
Actualizat: 08 02. 2024, 19:20

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis schimbarea conducerii Statului Major militar, înlocuindu-l pe generalul Valeri Zalujnîi, pe fondul disputelor cu acesta, anunță Ministerul Apărării de la Kiev.

”Generalului Zalujnîi i-a revenit una dintre cele mai dificile sarcini: să conducă Forțele armate ucrainene în Marele Război cu Rusia. Forțele militare ucrainene și întregul popor au demonstrat lumii întregi că Ucraina luptă pentru sine indiferent cine este inamicul. Militarii noștri au respins agresorul, au apărat suveranitatea și continuă zilnic să apere independența. Dar războiul nu mai este la fel, evoluează și necesită schimbări. Anul 2024 va aduce schimbări și trebuie să fim pregătiți. Sunt necesare noi abordări și noi strategii”, a comunicat Ministerul Apărării de la Kiev, citat de cotidianul Le Monde.

Conform site-ului Tagesschau.de, Oleksandr Surskij, fost comandant al Forțelor terestre, va deveni șef al Statului Major General.

Zelenski a anunțat, potrivit agenției Ukrinform, că s-a întâlnit cu generalul Zalujnîi și că i-a mulțumit ”pentru cei doi ani în care a apărat Ucraina”, invitându-l să rămână în noua echipă.

În ultimele luni, Zelenski a avut dispute intense cu șeful Statului Major, în contextul lipsei de progrese în contraofensiva lansată de Ucraina pentru respingerea invaziei militare ruse.

Generalul Valeri Zalujnîi este considerat principalul rival al lui Zelenski. Valeri Zalujnîi a criticat constant optimismul privind respingerea invaziei ruse afișat de Administrația Zelenski și de aliații occidentali, avertizând că Rusia nu este învinsă.

”Există riscul persistenței unui război de uzură, care generează riscuri enorme pentru forțele armate ucrainene și pentru statul ucrainean”, a afirmat recent șeful Statului Major ucrainean.

Administrația de la Kiev este nemulțumită de întârzierea asistenței militare din Occident, în contextul impasului politic de la Washington.

Uniunea Europeană a aprobat recent asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, dar Kievul speră să primească și 60 de miliarde de dolari din Statele Unite.

Citește și:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Prelungirea controalelor în Spațiul Schengen reflectă EȘECUL ideii Uniunii Europene