INTERVIURILE GÂNDUL. Cum crede Horațius Dumbravă, președintele CSM, că ar putea românii să își RECUPEREZE, repede și fără procese, taxa de primă înmatriculare – VIDEO

INTERVIURILE GÂNDUL. Cum crede Horațius Dumbravă, președintele CSM, că ar putea românii să își RECUPEREZE, repede și fără procese,  taxa de primă înmatriculare - VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 21:40

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM),judecătorul Horațius Dumbravă, a fost invitat la INTERVIURILEGÂNDUL. Citiți în continuare un rezumat alopiniilor șefului CSM referitoare la unele dintre cele maistringente probleme ale sistemului judiciar. De asemenea, putețiviziona integral interviul care a fost înregistrat video.

• Vulnerabilitățile sistemului judiciar și obiectivelepropuse a fi îndeplinite până la sfârșitul anului.”Vulnerabilitatea majoră pe care o simțim acum este cea legată decompletarea numărului de membri ai Consiliului Superior alMagistraturii. Din păcate, noi nu îi avem, încă, alături de noi pemembrii societății civile. Noi, magistrații, spunemrăspicat acest lucru: e nevoie de societatea civilă în CSM, este unelement de transparență și, mai mult, sunt voci din afarasistemului care spun ceea ce se vede rău din afarasistemului. Deci aceasta este o mare vulnerabilitate. Eu,ca președinte al CSM , m-am adresat Senatului să ia în considerareaceastă vulnerabilitate și să procedeze cât mai repede la numireacelor doi membri ai societății civile(…) În ceea ce îi priveștepe ceilalți trei membri, suntem în cursul procedurilor electorale.Undeva, la finalul lunii iunie, se vor finaliza. Eu privesc aceastăsituație ca pe o vulnerabilitate. În rest, obiectivele pe care nile-am propus sunt legate de planul multianual. Dorim să ne facem unplan de acțiune pe termen mediu și lung, suntem în construcțiaacestui plan. Sperăm ca la finalul lunii iunie să conturăm acestplan de acțiune al CSM(…)Mai avem o chestiune legată de promovareala Înalta Curte. Suntem la finalul procedurii legislative. În cesens? În sensul în care legislatorul își va exercita în scurt timpaceastă prerogativă. Problema aceasta ar putea deveni ovulnerabilitate dacă se amână acest proces. Noi ne-am gândit caaceastă procedură să se deruleze accelerat pentru a putea declanșaprocedurile de promovare la Înalta Curte”, a declarat președinteleConsiliului Superior al Magistraturii la InterviurileGândul.

VIDEO Horațius Dumbravă, la Interviurile Gândul – primaparte

• Conflictul dintre CSM și ICCJ referitor la blocareapromovărilor la Înalta Curte. „Nu există un conflict, auexistat poziții diferite asupra tipului de promovare. Există oproblemă de personal la nivelul Secției Penale, unde există nouăposturi vacante și acest lucru face ca situația de acolo să fie maitensionată. Iar colegii de acolo au dreptate, căci Secția penalălucrează și sâmbăta și duminica”, a menționat judecătorul HorațiusDumbravă la InterviurileGândul.

• Problema Inspecției judiciare. „Noi am spustot timpul că această structură trebuie să rămână în cadrul CSM,pentru că, totuși, CSM-ul este garantul independenței Justiției, nunumai al judecătorilor ci al Justiției în general. Adică CSM-ultrebuie să apere și interesele cetățenilor și ale justițiabililor,în general vorbind. Dacă ar fi locată în altă parte, înzona puterii executive sau în zona puterii legislative, putemdiscuta și de posibile abuzuri(…) La acest moment estefoarte greu să facem o evaluare la ceea a făcut Inspecțiajudiciară, pentru că, de mai mult de un an de zile, lucrează cu 50la sută din personal(…)Joia viitoare vom declanșa procedura deocupare a tuturor posturilor”, a arătat șeful CSM la InterviurileGândul.

• Soluții pentru îmbunătățirea actului de justiție și aimaginii sistemului judiciar. „Una dintrevulnerabilitățile sistemului este practica neunitară. Din păcate,CSM nu are la îndemână instrumente extrem de eficiente pentruunificarea practicii judiciare. Sigur, împreună cu InstitutulNațional al Magistraturii poate declanșa acel tip de formareprofesională în interiorul căreia să se discute acele cauze careduc la practică neunitară. În curând vom avea o discuție pe taxa depoluare”, a precizat președintele CSM la InterviurileGândul.

• Problema taxei de poluare (primăînmatriculare). „Avem această decizie a Curții Europene dela Luxemburg. Ea nu este extrem de clară pe ce anume ar trebui săfacă instanțele, rămâne la aprecierea instanțelor. Aceasta este oprimă constatare a mea personală, ca judecător. Rămâne laaprecierea instanțelor să stabilească în ce măsură se aplică oastfel de decizie la cauza concretă. Dar, în orice caz, esteimportant, deoarece în aceste momente ne aflăm în situația în carepot pronunța hotărâri irevocabile. Sunt foarte multe cereri derevizuire, având în vedere această decizie a CEJ. Și atuncisistemul trebuie să discute pe chestiuni de principiu, nu desoluți, pentru a stabili în ce măsură se pot contura viitoarelesoluții. Sunt pronunțate hotărâri diferite la nivel național.Unele instanțe au acordat despăgubiri, altele – nu(…) Dacăhotărârea judecătorească dă dreptate omului care se adreseazăjustiției și obligă Finanțele să dea banii înapoi, sigur că da.Banii se returnează. Dar dacă instanțele, în marea lor majoritateacordă despăgubiri, înseamnă că și executivul trebuie să îșimodifice practica. Ca să nu se mai ajungă la instanțe, săgăsească o modalitate să returneze banii. Aceasta pentru situațiaîn care instanțele vor ajunge la concluzia că acea decizie a CEJobligă statul român până la urmă să țină cont de acel tip dediscriminare. Nu are sens să mai trecem printr-un proces. Suntconvins că până la urmă vom ajunge la o soluție”, a declarat șefulCSM la InterviurileGândul.

VIDEO Horațius Dumbravă, la Interviurile Gândul – partea adoua

• Prelungirea duratei de reținere de la 24 de ore la 48sau 72 de ore. „Da, sunt de acord cu propunereaprocurorului general. O perioadă de 48 de ore ar fisuficientă pentru procuror să administreze probele în așa fel încâtsă vină în fața judecătorului cu un probatoriuconturat(…). Este și în acord cu Convenția Europeană aDrepturilor Omului”, a declarat judecătorul Horațius Dumbravă laInterviurileGândul.

• Cum ar putea contribui CSM la scurtarea durateitermenelor de judecată. „Sigur că poate interveni CSM-ul.În primul rând, prin propagarea acelei idei bune a ceea ce faceÎnalta Curte: managemenul de caz în ce privește cauzele penale demare corupție. Cred că această practică trebuie coborâtă și lacelelalte instanțe și nu numai în ceea ce privește cazurile de marecorupție, ci și în celelalte”, a declarat șeful CSM la InteviurileGândul.

• Răspunderea materială a magistraților.„Depinde de noi în ce măsură reușim să ne purtăm matur ca sistem.Vorbesc de practica neunitară. Dacă reușim să rezolvăm aceastăproblemă a practicii neunitare precum și cea a Inspecției Judiciare- în sensul în care să facă verificări acolo unde se presupune a fierori judiciare – dacă noi reușim să nemișcăm pozitiv pe acestepaliere, sunt convins că chestiunile pe răspunderea materială amagistraților vor rămâne în plan secund”, a mai precizatpreședintele CSM, Horațius Dumbravă la InterviurileGândul.

• Poate fi discutată o soluțiejudecătoarească?. „Problema e actuală și foarteinteresantă și se poartă nu numai în România ci și în țărileUniunii Europene cu o tradiție în ceea ce privește o justițieeficientă: dacă se poate discuta în spațiul public o hotărârejudecătoarească, mai ales că după ce rămâne definitivă în penal șiirevocabilă în civil. Dacă vreți opinia mea personală, nu văd de cenu s-a putea discuta”, a declarat șeful CSM la InterviurileGândul.

VIDEO Horațius Dumbravă, la Interviurile Gândul – partea atreia

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Pedeapsa cu ÎNCHISOAREA pentru cei care falsifică certificatele covid! Anunţul tocmai a fost făcut
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Ce fantezii are Mihai Bendeac cu Denise Rifai. Declarații fără pic de jenă
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021