Victor Costache, medicul care s-a întors din străinătate la vârful carierei lui, pentru a avea grijă de români. L-a adus acasă un PLAN URIAȘ, la care alții nici n-au îndrăznit să viseze

Publicat: 06 06. 2015, 19:00
Actualizat: 08 03. 2019, 23:44

This browser does not support the video element.

Victor Costache este unul dintre puținii medici români care, după ce s-a specializat la universitățile din străinătate și a lucrat în spitalele de peste graniță mai bine de zece ani, a ales să revină în țară și să aplice pe pacienții din România tot ce a învățat acolo.

A revenit nu pentru că i s-a oferit un salariu mai mare decât îl avea în acolo, ci pentru că i s-a propus să pune bazele unei secții de chirurgie cardiovasculară și pulmonară în cadrul unui spital privat din Sibiu. Este directorul medical de la Polisano Sibiu, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, din cadrul aceleași unități sanitare. 

Planurile lui pentru România nu s-au oprit însă aici. Și-a propus să aducă transplanturile și în privat. Ba mai mult, vrea să fie medicul care face primul transplant de plămâni în România. „Am făcut nenumărate transplanturi pulmonare în Spitalul Universitar din Grenoble. Mi-aș dori să continuu această activitate și în România”, spune medicul.

Prin mâinile sale au trecut mii de oameni care au avut nevoie de o inimă nouă, de plămâni, de un by-pass sau oameni care sufereau de diverse malformații cardiace. Cel mai mic pacient al său avea câteva săptămâni – s-a născut cu o boală de inimă care îi punea viața în pericol.

A lucrat în spitale din Franța, Marea Britanie, Danemarca, Scoția, Germania, Quebec. A învățat de la nume mari din domeniu chirurgiei cardiovasculare și al chirurgiei toracice și pulmonare, precum prof. dr. Dominique Blin –  fondatorul chirurgiei cardiace din Franța, prof. dr. Phillipe Merloz, prof. dr. Jean Luc Magne, prof. dr. Christian Letoublon. Cu toate astea, cea mai puternică amintire din cariera lui de medic este legată de România.

„Una din cele mai fericite zile ale mele ca și chirurg a fost când am operat pentru prima dată o intervenție pe cord deschis în România, când am fost invitat de un spital din România și am făcut o astfel de intervenție”, spune dr. Victor Costache.

„Echivalarea studiilor făcute în străinătate în România a reprezentat cea mai grea perioadă din cariera mea de medic”

Pasiunea pentru medicină a căpătat-o încă din primii ani de viață. Nepot de medici, și-a petrecut copilăria în spital. „Bunicul meu era unul dintre medicii respectați din Iași. A participat la al Doilea Război Mondial și la bătălia de la Stalingrad. Așa că momentul în care am decis să dau la Facultatea de Medicină nu a fost o surpriză pentru nimeni”, își amintește medicul.

A început facultatea în anul 1992 la Iași și a terminat-o în anul 1999. Apoi, a făcut un an de rezidențiat în țară, după care a decis să plece în Franța, acolo unde a luat-o cu rezidențiatul de la capăt. S-a specializat în chirurgie cardio-vasculară și toracică. Este membru în Colegiul Francez de Chirurgie cardio-vasculară. În anul 2014 și-a suspendat toată activitatea medicală din Franța și s-a stabilit împreună cu familia în România.

Ca să ajungă aici a făcut multe sacrificii, dar spune că a meritat. A renunțat să mai țină socoteala zilelor de naștere pe care le-a petrecut în spital, și nu acasă, alături de cei dragi. Deseori, Crăciunul, Anul Nou și Paștele le-a petrecut în sala de operație.

„În astfel de momente nu sunt intervenții standard, sunt în general urgențe, urgențele la noi sunt întotdeauna urgențe majore. Așa că nu prea ai timp de reflecție și de compasiune și ești concentrat pentru a salva viața care se află în mâinile tale”, spune medicul Victor Costache.

Întors în țară, a aflat că pentru a putea acorda chiar și simple consultații a trebuit să își echivaleze studiile pe care le-a făcut în străinătate. Spune că echivalarea studiilor în România a reprezentat cea mai grea perioadă din cariera lui de medic. „Ne aflăm, după cum multe oficialități din această țară declară, în fața unui exod al medicilor. Un exod al medicilor, o îmbătrânire a populației, o creștere a îmbolnăvirii populației și avem nevoie de medici. Avem nevoie de tinerii pe care îi formăm în facultățile de medicină. Gândiți-vă la toți banii care sunt investiți în formarea unui student de medicină și atunci ar trebui să dezvoltăm programe de atragere a medicilor înapoi, sau cei care s-au format în afară în România”, precizează expertul în chirurgie cardiovasculară și toracică.

Dr. Victor Costache: „Unor tineri nu le poți refuza șansa vieții”

Cele mai frumoase amintiri din cariera lui sunt acelea când se întâlnește pur întâmplător pe stradă cu foștii lui pacienți. „Mi s-a întâmplat să mă întâlnesc cu un fost pacient pe care l-am operat în Germania, în Sibiu. Mi s-a părut extraordinar. S-a mutase și el în România”, mărturisește medicul.

De când a revenit în țară, a făcut o serie de intervenții, unele chiar în premieră națională – cum este cazul a doi pacienți care sufereau de anevrisme toraco-abdominale și cărora le-a introdus o proteză endoproteze multilaye, dar și mondială – a salvat viața a cinci pacienți diagnosticați cu anevrism aortic.

De asemenea, a salvat viețile a doi tineri: unul de 17 și unul de 24 de ani, care au fost refuzați de mai multe centre. „Cel de 17 ani a fost refuzat chiar de centre de specialitate din Germania. Ambele intervenții au fost reușite și în momentul de față au o speranță de viață a unor tineri de vârsta lor și merg la școală, respectiv la facultate. Cazurile erau complexe. La unul dintre ei era a doua intervenție, la unul cea de-a patra intervenție. Funcția cardiacă era mult diminuată și atunci intervențiile erau riscante, dar unor tineri nu le poți refuza șansa vieții”, spune dr. Victor Costache.

Aceste lucruri nu le-a făcut singur, ci alături de o echipă de medici, unii veniți chiar din străinătate pentru a participa special la salvarea vieților acestor oameni. Crede foarte mult în munca în echipă și spune că în domeniul în care lucrează, succesul este garantat și datorită acestui lucru.   

Vrea să facă primul transplant de plămâni din România

Întrebat când va părăsi din nou România pentru a trata pacienții din străinătate, specialistul în chirurgie cardiovasculară și toracică spune că misiunea lui în România nu s-a terminat încă. „Oferte primim, nu zilnic, dar săptămânal, suntem sunați și ofertați. Mai am treabă aici”. 

Își dorește să introducă transplanturile și în sistemul privat. În acest sens, a depus la Agenția națională de transplant un dosar la sfârșitul anului și acum așteaptă ca cineva să vină să îi viziteze secția, despre care spune că este dotată cu aparatură de ultimă generație.

„Vă spun ce am spus celor din Agenția Națională de Transplant în momentul când am depus dosarul nostru: ‚Din momentul de față, eu dorm liniștit, deoarece consider că mi-am făcut datoria. Eram angosat că eu, unul din puținii români care pot realiza activitatea asta de transplant pulmonar, să nu fi făcut toate demersurile necesare pentru a putea demara această activitate în România, în condițiile în care sunt peste 130-140 de inimi care sunt aruncate la gunoi și peste 280 de plămâni. Consider că în Sibiu, la Spitalul European, avem atât expertiza, cât și dotarea necesară pentru a începe mâine această activitate. Depinde numai de dumneavoastră să începem să operăm toți pacienții care au nevoie de transplant atât cardiac, cât și pulmonar și care sunt pe listele de așteptare și care se pierd. De dumneavoastră depinde să îi operăm inclusiv pe acei extrem de puțini care sunt operați pe sume fabuloase în străinătate. răspunderea asta nu mai revine mie”, precizeaă medicul.

Nu a primit niciun răspuns de atunci în ceea ce privește acreditarea. Ba mai mult, i s-a spus că ar putea opera la stat. „În momentul ăla, i-am întrebat: ”Pe ce să operez?” Și nu mă refer la salariu, ci la dotări”.

Spune că în România există o reținere din partea autorităților de a acredita centrele private în a face transplanturi, lucru practicat în străinătate. „Noi avem o corespondență bună cu Ministerul Sănătății, dar, vedeți, este este o ezitare de a integra perfect centrele private în sistemul sanitar și practic ar trebui ca toată lumea să lucreze în echipă pentru realizarea unui obiectiv „.
 

Operator – Cristi Tomoială

Montaj – Karin Frone

Producător – Septimiu Sărățeanu