Cazuri suspecte de leucemie la o fabrică din China care produce iPhone

Publicat: 15 09. 2014, 10:10
Actualizat: 15 09. 2014, 12:02

Cel puțin 13 lucrători cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani au fost diagnosticați cu leucemie după ce s-au îmbolnăvit la o fabrică din Shenzhen începând din 2010. Cinci dintre ei au murit, în timp ce medicii susțin că o astfel de boală este rară la vârsta lor.

Familiile și grupurile sindicale cred că leucemia a fost cauzată de expunerea la substanțele chimice folosite în liniile de producție și susțin că este posibil să fie afectați mai mulți angajați.

Familiile victimelor afirmă că muncitorii se protejau de substanțele chimice doar cu mănuși de plastic și măști de protecție și că li s-au oferit puține informații sau chiar deloc despre posibililele pericole, fără a li se spune ce fel de substanțe manipulează.

După ce s-au îmbolnăvit la muncă și au fost diagnosticați cu leucemie, doi muncitori afirmă că aceștia au fost concediați în trei luni și li s-a refuzat plata asigurării medicale care să le acopere tratamentul, afirmă familiile acestora.

Apple a anunțat că tratează cu seriozitate aceste acuzații și va analiza situația de la fabrica din Shenzhen, unde sunt produse aproximativ două milioane de iPhones pe săptămână de 230.000 de angajați din toată China.

Fabrica este folosită și de alți giganți dar este principala bază de producție a iPhones de la lansarea primului model în 2007.

Detaliile cu privire la cazurile de leucemie au apărut după ce Apple a anunțat luna trecută interzicerea folosirii a două produse chimice potențial toxice, benzen și n-hexan, la asamblarea finală a produselor iPhone și iPad.

Foxconn, proprietarul fabricii din Shenzhen, a trimis oficiali pentru a se întâlni cu grupurile pentru protecția socială a muncii cu sediul la Hong Kong în scopul de a afla mai multe detalii despre cazurile de leucemie. Totuși, compania cu sediul în Taiwan, care fabrică produse și pentru alți giganți electronici, insistă că nu există dovezi care să facă legătura între leucemie și activitatea victimelor și susține că nu mai folosește cele două substanțe chimice incriminate – benzen și n-hexan – „de mulți ani”.