REVIEW Asus ZenBook Pro UX501 – ultrabook de 15,6 inci cu ecran 4K

Publicat: 14/07/2015, 17:57
Actualizat: 09/01/2020, 11:39

Acesta nu este un computer pentru cei care fac browsing pe web, își verifică e-mailul sau intră pe Facebook pentru a vedea ultimele noutăți. La caracteristicile tehnice pe care le are, ZenBook Pro UX501 se adresează profesioniștilor din domeniul multimedia, dar și utilizatorilor avansați care doresc un computer elegant. Prețul de aproximativ 1.500 de euro este decent pentru un laptop cu astfel de caracteristici tehnice.

DESIGN. În cazul acestui model, Asus a păstrat lucrurile simple. Designul seamănă foarte mult cu cel al MacBook-urilor Apple. Carcasa ZenBook Pro UX501 este realizată integral din aluminiu, iar colțurile sunt ușor curbate.

Tastatura are dimensiuni complete, este iluminată din spate și comodă, deoarece distanța dintre taste este generoasă. Pentru cei care nu pot să tasteze fără să se uite la mâini, decizia Asus de a oferi taste în aceeași culoare (argintiu) cu carcasa ar putea fi o problemă. Asta deoarece literele, simbolurile și cifrele de pe taste se distinge mai greu în spațiile bine iluminate. În zonele întunecate nu este nicio problemă, deoarece tastele sunt iluminate.

Trackpadul are dimensiuni generoase și este așezat pe mijloc, nu în lateral ca la unele laptopuri. Acesta este un lucru bun, deoarece este suficient spațiu în stânga pe care să fie așezată palma atunci când utilizatorul se joacă. Totuși, trackpadul este puțin imprecis și uneori incomod de folosit, deoarece opune o rezistență prea mare atunci când apeși pe el pentru clic stânga și dreapta.

Suprafața pe care se găsește tastatura este ornată cu două zone de cercuri concentrice realizate din mici puncte negre. Acest element discret de design, care are doar o funcție estetică, arată foarte bine. Inițial am crezut că acolo sunt difuzoarele, însă punctele nu sunt găuri, așa cum pare la prima vedere.

Cu o greutate de 2,26 Kg, laptopul este suficient de portabil pentru dimensiunile generoase ale ecranului, însă nu poate fi numit ușor. Am senzația că acesta este genul de laptop înlocuitor de desktop care va sta mai mult pe biroul utilizatorului decât în rucsac. Prin comparație, MacBook Pro cântărește 2,02 kg. La UX501 nu ajută nici faptul că adaptorul este greu și mare cât o cărămidă. La un adaptor de asemenea dimensiunea nu strica includerea de porturi USB pe care utilizatorul să le folosească pentru a încărca și alte dispozitive.

Deși este un laptop de dimensiuni destul de mari, Asus ZenBook Pro UX501 nu dispune de două porturi importante: VGA și Ethernet. Din fericire, în cutie sunt incluse adaptoare speciale pentru ambele. Porturile care sunt incluse: 3 x USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x Thunderbolt, unul pentru carduri SD și unul audio universal de 3,5 mm.

Difuzoarele, deși folosesc tehnologia ICEpower de la Bang & Olufsen, nu impresionează, deoarece nici la volum maxim sunetul nu se aude tare. Nu este o experiență care să te dea pe spate. Asta și din cauza faptului că sunetul iese spre spate, dufuzoarele putând fi ușor obturate atunci când laptopul este așezat pe o suprafață moale în care se afundă, precum o pilotă de pat.

ECRAN. Ecranul tactil 4K (3.840 x 2.160 pixeli) are unghiuri de vizualizare largi, redă culorile cu acuratețe și este luminos. Este o plăcere să te uiți la imagini de dimensiuni mari sau înregistrări video la calitate 4K. Însă, tocmai acest ecran superb provoacă nemulțumiri atunci când utilizatorul trece de la divertisment la productivitate. Majoritatea aplicațiilor nu sunt optimizate pentru ecrane 4K. De exemplu în programe precum GIMP sau CCleaner fonturile și iconițele sunt atât de mici încât sunt aproape inutilizabile. Singura soluție este micșorarea rezoluției ecranului.

PERFORMANȚE. Noul ZenBook Pro UX501 vine cu procesor Intel Core i7 de 2,6 GHz, 16 GB memorie RAM, grafică Nvidia GeForce GTX 960M (2 GB VRAM) și stocare internă de 512 GB pe SSD. Este o mașină puternică, care se mișcă foarte bine în cea mai mare parte a timpului, dar sunt și momente în timpul unui regim de utilizare intensă în care are sincope, în sensul că se blochează puțin sau răspunde cu întârziere la comenzi.

Grafica de care dispune laptopul îl face potrivit și pentru jocuri video. Am jucat World of Tanks pe laptop cu setările grafice puse pe custom (mediu spre avansat) și am obținut, în medie, 65 cadre pe secundă.

Chiar și atunci când este utilizat intensiv, ZenBook Pro UX501 nu se încălzește tare, ceea ce este un punct pro. Însă, de fiecare dată când este rulat un program mai complex, ventilatorul intră în funcțiune. Deși nu este zgomotos, în spațiile în care este liniște se aude.

Rezultate în benchmark-uri:

3DMark: Cloud Gate: 11.497; Sky Diver: 9.945; Fire Strike: 3.669
Cinebench Graphics: 47 fps, CPU: 519 puncte
PCMark 8: 2.561 puncte
PCMark 8 Battery Life: 3 ore și 20 de minute (la luminozitate maximă)

BATERIA. Autonomia este decentă, de maxim 5 ore, dar nu ajunge la 6 ore așa cum susține Asus în prezentarea oficială. Și din acest motiv ZenBook Pro UX501 este mai degrabă un laptop al cărui loc este mai degrabă pe birou decât în rucsac sau geantă.

PRO:

– Display excelent pentru consumul de conținut multimedia de calitate

– Performanțe generale bune

– Design elegant

– Stocare rapidă pe SSD de capacitate mare

– Preț bun pentru un laptop cu ecran 4K și caracteristici de top

CONTRA:

– Probleme cu scalarea multor aplicații populare pe ecranul 4K

– Trackpad imprecis și incomod

– Nu impresionează pe partea audio

Rating Gândul: 4,7/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?