REVIEW ASUS Zenbook UX305F – Cel mai bun Ultrabook al momentului

Publicat: 09/04/2015, 17:42

ASUS Zenbook UX305F este, în opinia mea, cel mai bun Ultrabook la raportul calitate/preț care poate fi cumpărat acum. Acesta este prin excelență un produs dedicat celor care călătoresc mult, dar poate înlocui complet un laptop standard sau un desktop pentru cei care nu fac pe computer altceva decât browsing web sau rulează aplicații ușoare.

Acest laptop nu are cel mai rapid procesor, dar este un produs foarte echilibrat, care compensează printr-un design de excepție, conectivitate bogată, autonomie, ecran de calitate și portabilitate. De aceea cred că, la un preț de aproximativ 4.300 de lei, acesta este cel mai bun Ultrabook al momentului.

SPECIFICAȚIILE TEHNICE PRINCIPALE:

Sistem de operare: Windows 8.1

Ecran: 13,3 inci, IPS, rezoluție de 3.200 × 1.800 pixeli, densitate 276 ppi, suprafață mată

Procesor: Intel Core M dual-core la 800 MHz (4MB cache, 2 GHz cu Turbo Boost)

RAM: 8 GB

Grafică: Intel HD 5300

Capacitate de stocare internă: SSD, 256 GB

Conectivitate: trei porturi USB 3.0, micro-HDMI, cititor pentru carduri SD, slot audio universal, slot pentru încărcare

Rețea: Wi-Fi 802.11ac (plus adaptor pentru cablu Ethernet inclus în cutie)

Cameră web: 1,2 MP, filmare HD (720p, 30 fps)

Greutate: 1,2 kg

Grosime: 12,3 mm

DESIGN. Acesta este unul din punctele forte ale Zenbook UX305F. Senzația mea este că designerii ASUS au realizat acest model privind cu coada ochiului la MacBook Air de la Apple, dar asiaticii au făcut un pas înainte și au rafinat designul (MacBook Air are o grosime de 12,8 mm și o greutate de 1,34 kg).

Carcasa este realizată în mare parte din aluminiu, fiind eliminate toate elementele viuzale lipsite de utilitate. Folosind un procesor Intel Core M, care nu necesită ventilator, ASUS a reușit să realizeze un Ultrabook cu o grosime de doar 12,3 mm și o greutate de 1,2 kg. Cred că atunci când vede aceste caracteristici chiar și designerul șef de la Apple, Johny Ive, este invidios.

În ciuda grosimii de doar 12,3 mm, laptopul stă foarte bine la capitolul conectivitate, mai ales dacă îl comparăm cu noul MacBook de la Apple care dispune de un singur port USB-C. De altfel ASUS a fost una din companiile care au ironizat noul laptop conceput de cei din Cupertino pentru faptul că nu are porturi.

Pe modelul ASUS găsim trei porturi USB 3.0 (două pe partea stângă și unul în dreapta), cititor de carduri SD, slot audio universal de 3,5 mm și port micro-HDMI.

Tastatura este precisă, confortabilă, iar distanța dintre taste este suficient de mare. La unele modele hibrid ASUS testate în trecut m-am plâns de faptul că tastatura părea să aibă o calitate mai slabă decât restul construcției. În cazul acestui model nu am avut niciun fel de probleme. Din păcate, tastatura nu dispune de iluminare din spate. Modele de Ultrabook-uri concurente, precum HP EliteBook Folio 1020 și Dell XPS 13 dispun de această caracteristică utilă, deoarece de multe ori ești nevoit să lucrezi în spații slab iluminate.

Am fost plăcut impresionat și de trackpad, care este precis atunci când dai clic sau faci scroll, deși în cea mai mare parte a timpului am folosit un maus.

Zenbook UX305F dispune de o cameră web de 1,2 MP capabilă să înregistreze la calitate HD (720p, 30 fps). Calitatea oferită este mediocră, iar camera are probleme la balansul de alb.

ECRAN. Acesta este un al doilea punct forte al laptopului. Modelul testat, UX305F, vine cu diagonală de 13,3 inci, rezoluție de 3.800 x 1.800 pixeli și densitate de 276 ppi. Display-ul are suprafață mată, care oferă o vizibilitate mai bună în locurile cu lumină naturală și culori mai puțin saturate decât cele de pe modelele concurente cu ecran lucios.

Decizia de a folosi o suprafață mată este una inspirată, deoarece modelul țintește oamenii de afaceri, care petrec mai mult timp în Excel și Word decât consumând conținut multimedia. Asta nu înseamnă, însă, că urmărirea unui serial este o experiență mai puțin plăcută. Am văzut mai multe episoade din „Vikingii” pe UX305F și am fost impresionat de calitatea imaginilor. Negrul, care pune probleme pe multe ecrane, este redat cu fidelitate.

Ecranul de la Ultrabook-ul ASUS poate scoate maxim 281 de niți, o unitate care măsoară luminozitatea. Aceasta este puțin mai redusă ca pe modelul XPS 13, dar cu 25% mai mare decât pe EliteBook Folio 1020. În ceea ce privește reproducerea spectrului sRGB, UX305F redă 93,9% din acesta. Prin comparație, XPS 13 reproduce 91,7%, iar EliteBook Folio 1020 – 95%.

EliteBook Folio 1020 și XPS 13

Ecranul cu panou IPS are un unghi de vizualizare mare de 180 de grade.

Singurul inconvenient pe care îl găsesc la acest ecran este că încă foarte multe programe desktop populare nu sunt optimizate pentru rezoluții atât de mari. De exemplu, în CCleaner, un utilitar pentru curățarea fișierelor temporare și a regiștrilor, textul și meniurile apar blurate.Pentru cei deranjați de acest lucru propun următoarea soluție: pentru conținut multimedia mergeți pe rezoluția maximă a ecranului, iar pentru lucru cu programe desktop treceți pe o treaptă mai mică.

PERFORMANȚE ȘI SOFTWARE. În ciuda faptului că nu dispune de ventilator, temperatura pe UX305F a urcat rareori peste 35 grade Celsius. Zonele în care modelul se încălzește cel mai mult sunt partea de dedesubt, trackpad-ul și zona tastelor G și H.

Procesorul Intel Core M 5Y10 de 800 MHz (dual-core, 4MB cache, 2GHz cu Turbo Boost) nu oferă performanțele celui Intel Core i5 de pe XPS 13. Nu vă lăsați, însă, înșelați de frecvența de doar 800 MHz; UX305F se descurcă foarte bine. Asta și datorită faptului că este ajutat de 8 GB memorie RAM și un SSD de 256 GB. Cu două browsere pornite, streaming de muzică pe Zonga și mai mult de 10 tab-uri pornite, laptopul a rulat fără probleme ore în șir.

Am observat că performanța procesorului scade brusc, iar sistemul devine mai încet și sacadează atunci când bateria se apropie de 10%. Însă această problemă nu apare în primele 5-6 ore de utilizare la birou.

În testul Geekbench 3, care măsoară performanța generală a sistemului, UX305F a obținut aproximativ 4.600 de puncte, un scor cu 20% mai mic decât XPS 13. Trebuie precizat, însă, că modelul Dell este cu circa 200 de dolari mai scump, deși are un SSD de 128 GB. În același test, EliteBook Folio 1020 a obținut un scor de 3,800 puncte, deși costă mult mai mult decât laptopul ASUS.

Pe partea grafică, computerul ASUS este echipat cu tehnologie Intel HD 5300. În testul 3DMark Fire Strike, modelul a obținut un scor de 603 puncte, sub cel al XPS 13 (704) cu grafică Intel HD 5500, dar mai bun decât cel al EliteBook Folio 1020 (405) cu grafică Intel HD standard.

Laptopul se conectează la internet folosind standardul Wi-Fi 802.11ac, care este de aproape trei ori mai rapid ca cel anterior, 802.11n. Noua tehnologie permite viteze maxime de transfer de 867 Mbps. Astfel, navigarea de pe acest ultrabook printr-o conexiune de internet rapidă este o plăcere.În cutie vine și un adaptor util pentru cablu Ethernet. Acesta se conectează la unul din porturile USB.

Deși include tehnologie Bang & Olufsen, sunetul oferit de difuzoarele de pe laptopul testat nu impresionează. Nu sunt un expert în audio și nici audiofil, însă am constatat că la volum maxim sunetul nu este suficient de puternic, iar calitatea oferită nu este cu mult peste medie.

Cantitatea de bloatware inclusă de companie pe acest model este redusă. Găsim, printre aplicațiile preinstalate, TripAdvisor, Zinio, Flipboard sau iHeartRadio. O aplicație utilă este ASUS WebStorage care oferă o capacitate de stocare de 16 GB în cloud, gratuit timp de 3 ani.

BATERIA. ASUS susține că Zenbook UX305F poate ajunge la o autonomie de 10 ore. În regim de browsing web la o luminozitate de 100 de niți am reușit să depășesc nouă ore. În zilele în care am vizualizat mult conținut video la calitate Full HD pe YouTube, autonomia nu a trecut de 6 ore.

Apreciez faptul că ASUS a implementat în taskbar, în partea dreaptă, o mică aplicație, numită Battery Bar, care estimează cât timp te mai ține bateria.

PRO:

– Design excelent

– Autonomie mare a bateriei

– Ecran foarte bun

– Stă foarte bine la capitolul conectivitate

– Performanțe generale bune

– Este ușor și subțire

– Preț bun pentru un ultrabook

CONTRA:

– Tastatura nu este iluminată

– Camera web este modestă

– Difuzoarele nu se ridică la nivelul așteptărilor

PREȚ. Aproximativ 4.300 de lei modelul testat. Există și o versiune mai ieftină cu ecran HD (1.080p), 4 GB memorie RAM și SSD de 128 GB, care costă 3.500 de lei. Prețul modelului testat poate părea mare, dar să nu uităm că ASUS lansa la începutul anului trecut în România modelulASUS Zeenbook UX301LA(ecran de 13,3 inci cu rezoluție de 2.560×1.440 pixeli, procesor Intel Core i7 Hasswell de 2,8 GHz, 8 GB memorie RAM, grafică Intel Iris 5100, capacitate de stocare de 500 GB), care costa 9.100 de lei.

RATING gândul: 4,7/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată