REVIEW LG 42LB671V, Smart TV cu webOS. Noul sistem de operare este foarte bun

Publicat: 16/05/2014, 20:09
Actualizat: 10/01/2020, 18:16

CES este locul în care webOS a debutat în 2009 și tot CES este locul în care, în 2014, platforma a fost relansată. WebOS este o poveste zbuciumată, care va avea, până la urmă, un final fericit. Inițial, sistemul de operare a rulat pe smartphone-urile Palm. Deși acestea au fost bine primite de către analiști, nu au reușit să se bucure de popularitate în rândurile consumatorilor, iar compania a fost cumpărată de HP cu 1,2 miliarde de dolari în iunie 2010. „Mariajul” nu a fost, însă, unul fericit, deoarece noile smartphone-uri, sub brand HP, nu au avut nici ele succes, iar soarta sistemului de operare webOS a devenit atunci incertă. LG a cumpărat platforma în februarie 2012 și a modificat-o pentru a rula pe noua sa generație de smart TV-uri. Rezultatul l-am putut vedea acum.

LG 42LB671V – DESIGN ȘI ECRAN. Modelul prezentat nu este un vârf de gamă, iar specificațiile sale sunt medii. Raportul calitate preț oferit de modelul LG 42LB67 este excelent. Acesta costă, la evoMAG, compania care ni l-a pus la dispoziție, 2.900 de lei. Designul, deși nu impresionant, este atractiv. Cadrul televizorului, la fel și capacul din spate, sunt din metal, fapt care îi conferă televizorului rezistență și aspect premium.

„Picioarele” prin care televizorul este așezat pe masă arată bine, însă necesită o suprafață mare pentru fixare. Aș fi preferat ca LG să includă și o opțiune de suport bazat pe un singur picior/placă. Din fericire televizorul poate fi montat pe perete.

Ecranul LED are o diagonală de 106 cm și dispune de panou IPS, care oferă unghiuri foarte largi de vizualizare. Mai mult este rezistent la șocuri, un detaliu important pentru cei care au copii mici. Rezoluția este Full HD de 1.980 x 1.080 pixeli.

Apreciez faptul că rama ecranului este foarte îngustă, fapt care îi dă televizorului un aspect modern.

LG 42LB671V – PERFORMANȚE ȘI SOFTWARE. webOS este „prietenos” cu utilizatorii și foarte stabil, deși a fost implementat de puțină vreme. Navigarea prin meniuri este simplă, setările sunt intuitive, iar funcțiile de conectivitate ușor de folosit. De exemplu, dacă utilizatorul conectează la televizor o consolă video, precum Xbox One sau PlayStation 4, televizorul o recunoaște și afișează ca pe o consolă, nu ca pe un dispozitiv conectat la portul HDMI.

Aceste schimbări erau necesare pentru LG. Mulți analiști și utilizatori au spus că interfața televizoarelor Smart ale companiei era destul de dificil de folosit de cineva care nu este prea familiarizat cu tehnologia.

LG a păstrat vechea interfață a sistemului de operare, bazată pe „cărți de joc”. Meniurile și aplicațiile apar în partea de jos a ecranului în aceste cărți de culori diferite. Ideea de bază în noul webOS este următoarea: orice funcție este tratată ca o aplicație.

Utilizatorul poate privi un film și intra în meniul televizorului fără a fi nevoit să ajungă pe un ecran principal și să piardă acțiunea rulată pe ecran.

Mai mult, ca orice sistem de operare modern, webOS poate fi controlat prin gesturi și comenzi vocale.

Una dintre problemele peste care am dat este lipsa aplicațiilor, cel puțin în România. În afară de cele care vin preinstalate pe televizor, nu pot fi descărcate, în acest moment altele. De fiecare dată când am încercat să mă conectez la magazinul de aplicații am primit mesajul: „Coming soon”.

Prin funcția de Căutare Universală utilizatorul poate să tasteze sau rostească un cuvant cheie. Va primi o lista relevantă de conținut video la cerere, programe difuzate și videoclipuri online de pe YouTube.

Foarte interesantă este funcția de înregistrare a ceea ce rulează la un moment dat pe ecran. Însă pentru aceasta trebuie să conectați la televizor un mediu de stocare extern, precum HDD sau stick USB.

LG 42LB671V – TELECOMANDA MAGIC REMOTE. Televizoarele cu webOS vin cu telecomanda specială, numită Magic Remote. Aceasta are puține butoane fizice, majoritatea comenzilor fiind date prin mișcarea telecomenzii prin aer. Este un sistem similar cu cel al controller-ului de la consola Nintendo Wii.

Utilizarea Magic remote este foarte ușoară. Funcționează, în mare parte, ca un maus pentru computer. Când este mișcată, pe ecran apare un pointer cu care pot fi date comenzi prin intermediul unui clic.

LG 42LB671V – SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:

Ecran: LED IPS, diagonală de 106 cm, rezoluție Full HD de 1.920 x 1.080 pixeli, codec TrueMotion

Conectivitate: HDMI (3 porturi), USB (3), Wi-Fi, DLNA, Miracast, audio 3,5 mm, VC, Scart, Ethernet

3D: da, ochelarii speciali vin la pachet

Sunet: decodor Dolby Difital, difuzoare surround (2 x 12 W), subwoofer, Clear Voice II

Putere consumata (W): 46

PRO:

– Raport calitate/preț foarte bun

– webOS este un sistem de operare excelent

– Design atractiv

– Multe opțiuni de conectivitate

CONTRA:

– LG Store indisponibil în România

– Suportul bazat pe picioare arată bine, însă nu este foarte practic deoarece necesită o suprafață mare

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale