REVIEW Samsung Gear S – un hibrid ceas-telefon cu o interfață de utilizare reușită

Publicat: 08/12/2014, 11:17
Actualizat: 08/01/2020, 20:19

Samsung Gear S marchează trecerea de la smartwatch-urile, care în acest moment sunt accesorii pentru smartphone-uri, la dispozitive purtabile independente. Modelul Samsung nu este independent, ci mai degrabă autonom.

DESIGN. Îmi place cum arată Samsung Gear S și m-am obișnuit destul de repede cu forma sa, chiar dacă toate ceasurile pe care le dețin sunt rotunde. Ceasul are dimensiuni destul de mari, deoarece include un ecran curbat „uriaș”, cu diagonală de 2 inci și slot pentru cartelă nanoSIM. Display-ul este încadrat de un cadru cromat. În partea de jos a ecranului se află un buton de Home, secondat, de fiecare parte, de doi senzori.

Curelele sunt realizate din ceea ce pare a fi cauciuc, iar mecanismul de prindere, metalic, este destul de elaborat și seamănă cu cele de pe ceasurile sport elvețiene.

Pe lateral nu există butoane fizice. Apreciez faptul că Samsung nu și-a pus logo-ul pe acest ceas într-un loc vizibil, fapt care îi conferă dispozitivului o eleganță sporită. Cureaua poate fi înlocuită cu alta de altă culoare sau dacă se deteriorează.

Ceasul este rezistent la apă și praf.

ECRANUL. Este unul din cele mai mari și bune pe care le-am văzut pe un smartwatch. Are o diagonală de 2 inci și o rezoluție de 360 x 480 pixeli. Fiind AMOLED, display-ul oferă culori vii, puțin saturate, rezultatul final fiind plăcut pentru ochi. Nu există o funcție de setare a modului ecranului, precum pe telefoanele Galaxy (Cinema, Adaptive ș.a.).

M-a impresionat faptul că pe acest ceas utilizatorul poate încărca propriul wallpaper, efectul fiind deosebit.

Ecranul este mult mai responsiv față de cele de pe alte modele testate, precum Sony SmartWatch 2 sau Moto 360. Utilizatorul poate alege ca ora să fie afișată permanent, dar acest reduce autonomia bateriei. În cazul în care această funcție nu este activată, ora este afișată pe ecran atunci când utilizatorul se uită la acesta.

PERFORMANȚE. Galaxy Gear S rulează un sistem de operare bazat pe Tizen, iar numărul de aplicații disponibile pentru dispozitiv este mai redus decât cel pentru Android Wear. Totuși, utilizatorul găsește cele mai importante aplicații pentru un smartwatch, majoritatea fiind dezvoltate de Samsung sau prin parteneriatele încheiate de companie.

Punctul forte al ceasului este interfața simplu de utilizat și intuitivă, care, în opinia mea, oferă o experiență de utilizare peste cea oferită de Android Wear. Interfața și ecranul responsiv m-au făcut să apreciez foarte mult acest dispozitiv, care este cel mai bun de acest fel pe care l-am testat până acum.

Revenind la interfață, aceasta este simplă: în stânga ecranului de start ajutorul ajunge prin swype la notificări, în dreapta poate seta până la 5 widgeturi, iar în partea de jos sunt setările și aplicațiile. Revenirea la pagina anterioară se face prin swype de sus în jos.

La fel ca la Android Wear, utilizatorul nu trebuie să instaleze aplicații separate pentru Facebook, Twitter, Instagram ș.a. După ce se conectează cu smartphone-ul, notificările vin automat.

Conectarea cu smartphone-ul și setarea inițială se face prin intermediul aplicației Gear, disponibilă în magazinul de aplicații Galaxy Apps. Din aplicație este detectat ceasul, via Bluetooth, iar utilizatorul poate personaliza fața de ceas și alege aplicațiile de la care dorește să primească notificări.

În ceea ce privește funcția de telefon, nu am introdus o cartelă în slot. Mi se pare ciudat să vorbesc la încheietura mâinii, mai ales dacă mă aflu într-un spațiu public. Ceasul nu dispune de jack audio, sunetul fiind redat de propriul difuzor, așa că tot ce spune interlocutorul poate fi auzit de cei din jur. Cum dispune de propria tastatură și un ecran mare, de pe ceas pot fi trimise destul de ușor mesaje text.

Galaxy Gear S include, cum era de așteptat, o serie de senzori de fitness și nu numai. Ceasul poate măsura repede și precis bătăile inimii, monitorizează numărul de pași făcuți de utilizator și include un senzor UV – primul de acest fel de pe un ceas inteligent. Mai mult, dispune de giroscop, senzor GPS, accelerometru și senzor ambiental.

Smartwatch-ul dispune de memorie internă de 4GB, astfel utilizatorul poate stoca pe acesta imagini și muzică.

BATERIA. Acest ceas oferă o autonomie dublă comparativ cu modelele concurente. Gear S poate fi purtat lejer două zile fără să fie încărcat. Prin comparație, Moto 360, pe care l-am testat recent, trebuia încărcat în fiecare noapte.

Nu-mi place soluția pe care Samsung a ales-o pentru încărcător. Fixarea ceasului în dock nu este ușoară, fiind necesară o perioadă de acomodare pentru a reuși să conectezi dispozitivul. Nici când desfaci ceasul din dock nu este ușor, deoarece la început se desprinde greu. Aș fi preferat un sistem de încărcare wireless ca la Moto 360.

PRO:

– Interfață excelentă

– Ecran mare de calitate, responsiv

– Poate face multe lucruri fără să fie conectat la telefon

– Este rapid

– Are autonomie dublă comparativ cu modelele concurente

CONTRA:

– Funcția de telefonie mi se pare inutilă

– Sistemul de încărcare a bateriei este greu de folosit

Rating gândul: 4,6/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația