Review Western Digital My Cloud Mirror – cloud personal și dublă protecție pentru fișiere

Publicat: 15/09/2014, 11:56
Actualizat: 11/01/2020, 01:15

My Cloud Mirror se adresează clienților care doresc dublă protecție pentru date. Sistemul celor de la WD dispune de două hard disk-uri, fiecare cu capacitate de 2 TB (în total 4 TB). Utilizatorul are acces la 2 TB în configurația implicită RAID 1, deoarece al doilea hard disk este folosit pentru a face o copie de siguranță (mirroring) la tot ceea ce se încarcă pe dispozitiv. Astfel, în cazul în care unul din cele două hard disk-uri cedează, datele sunt în siguranță pe celălalt. În configurația RAID 0, utilizatorul are acces la toată capacitatea de 4 TB și la o viteză de transfer superioară, însă riscă pierderea datelor în caz de accident. Recomand folosirea My Cloud Mirror în configurația RAID 0 după realizarea unei copii de siguranță sau în cazul în care My Cloud Mirror este folosit doar ca dispozitiv de backup pentru datele stocate pe un al doilea dispozitiv (hard disk-ul computerului sau un serviciu cloud).

Modelul este disponibil în trei versiuni, cu capacitate de 4, 6 și 8 TB. După cum am spus, funcția de mirroring, activată implicit, înjumătățește capacitatea de stocare disponibilă.

DESIGN. Designul este reușit. Carcasa modelului testat este realizată din plastic alb, iar pe partea de sus există un capac perforat care se poate deschide pentru a oferi acces la cele două hard disk-uri. Acestea pot fi scoase și înlocuite în caz de nevoie. Partea de sus și cea de jos sunt perforate pentru ventilație. Deși l-am folosit 24/7, dispozitivul nu s-a încălzit. În față sunt trei becuri LED, unul care indică conectarea la priză și două pentru fiecare disk.

My Cloud Mirror folosește două hard disk-uri WD Red de câte 2 TB, concepute pentru a funcționa 24/7.

SETARE. Dispozitivul vine cu un scurt ghid de instalare în cutie. Acesta este intuitiv, iar procesul nu ar trebui să-i dea bătăi de cap nici măcar unui utilizator puțin familiarizat cu sistemele NAS.

Prima dată se conectează dispozitivul, prin intermediul unui cablu Ethernet (Gigabit), care vine în cutie, la router. Apoi se conectează la priză. Se merge apoi la o adresă indicată în ghid de unde se descarcă programele necesare. În timpul procesului de instalare se activează și funcția de cloud personal, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa datele de oriunde și de pe orice dispozitiv (computer, smartphone, tabletă). În timpul procesului de instalare vor apărea mai multe scurtături pe ecran. Una care duce direct în interfața web de administrare, una care deschide serviciul WD My Cloud, iar alta duce la directorul Public.

Pentru atașarea și identificarea în rețea a dispozitivului de stocare există un al treilea program. Acesta va crea, în My Computer, partiții pentru NAS pe care utilizatorul le poate folosi la fel ca pe cele ale computerului.

Pentru a acesa cloudul personal, utilizatorul nu are la dispoziție un director creat local pe computer (cum este în cazul Dropbox, Box sau OneDrive), ci administrarea fișierelor se face prin intermediul aplicației WD My Cloud. De aceea, cloud-ul nu poate fi accesat atunci când nu există conexiune la internet. Ar fi fost ideal ca WD să creeze un sistem de sincronizare a fișierelor similar cu cel din Dropbox.

În interfața de administrare web setările se fac cu ușurință, deoarece aceasta este curată și intuitivă. Butoanele sunt mari, iar meniurile aerisite. De acolo utilizatorii pot dezactiva funcția de mirroring RAID 1 și trece pe RAID 0, iar cele două disk-uri vor funcționa ca unul singur, sau activa funcția Auto-Rebuilding, în cazul în care unul din disk-uri a cedat și a fost înlocuit. Asta înseamnă ca datele de pe hard disk-ul „sănătos” vor fi clonate pe cel nou.

APLICAȚII MOBILE. Sunt disponibile două aplicații mobile pentru My Cloud Mirror, compatibile cu sistemele de operare mobile Android și iOS. Este vorba de WD My Cloud și WD Photos. Prima permite accesul de la distanță la datele stocate în cloud-ul personal, iar a doua oferă backup automat la imaginile de pe smartphone sau tabletă. Cele mai bune performanțe sunt obținute atunci când dispozitivul mobil se află în rețeaua Wi-Fi a routerului la care este conectat NAS-ul.

PERFORMANȚE. Terminalul dispune de un procesor de 1,2 GHz și de 512 MB memorie RAM. În testele mele, viteza medie de scriere oferită de Western Digital My Cloud Mirror a fost de 66 MBps, iar cea de citire de 58 MBps. Acestea sunt performanțe foarte bune, însă cred că ar fi fost și mai bune dacă dispozitivul duispunea de 1 GB memorie RAM.

Dispozitivul mai dispune de sever FTP integrat și poate găzdui site-uri WordPress sau Joomla. De asemenea, oferă integrare cu servere media iTunes și DLNA pentru streaming-ul de conținut media pe televizoare inteligente, tablete sau smartphone-uri.

PREȚ. În România, Western Digital My Cloud Mirror 4 TB poate fi achiziționat la prețul de aproximativ 1.800 de lei, iar de pe Amazon.co.uk, care livrează și în România în aproximativ cinci zile lucrătoare, la prețul de 240 de lire (1.330 lei).

PRO:

– interfață prietenoasă; ușor de setat

– performanțe bune

– protecție dublă pentru date

– cloud personal

– aplicații mobile pentru acces de la distanță

– un hard disk defect poate fi înlocuit ușor

– design reușit

CONTRA:

– 512 MB memorie RAM; 1 GB ar fi fost mult mai bine

– nu există un director local în computer pentru managementul fișierelor din cloud-ul personal (precum la Dropbox sau Box)

– nu oferă suport pentru imprimante

RATING Gândul: 4.5/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția